måndag 21 maj 2018

Lokalt täcker en hel landsända

En lokaltidning ska vara lokal, nära människorna och läsarna i regionen.
Ystads Allehanda håller hårt på det när de kallar sig ”tidningen för Sydöstra Skåne”, den region som brukar kallas Österlen.
Ystad är huvudredaktion med sjutton medarbetare. De större orterna Simrishamn, Tomelilla, Skurup och Sjöbo har två lokalredaktörer vardera.
De 25 medarbetarna ger vad österleningarna kan behöva få veta.
 
Chefredaktör sedan sex år är Lars Mohlin (ovan) och han har tryckt hårdare på det lokala sen han tillträdde.
- Vi har tvingats spara under senare år, men min fasta övertygelse är att vi ska behålla våra lokalredaktioner. Andra tidningar har offrat lokal närvaro och har fått betala dyrt i prenumerationstapp och minskad annonsförsäljning. Det misstaget vill vi inte upprepa.
Mohlin kommer från kvällspressen och därifrån har han erfarenhet hur det kan gå med upplagan när det lokala fokuset minskar.
- Tidigare hade vi nattredaktion gemensam med Kristianstadsbladet, men de tjänsterna har nyligen flyttats till Ystad. Vi jobbar enligt principen att det blir högre kvalitet om allt görs lokalt.

Något kvällstidningsstuk har inte Mohlin fört in i YA. Formen är stram med bestämda mallar och följer samma stil som övriga tidningar hos ägaren Gota Media.
Artiklarna är kortare och flera på varje sida ger ett matigt innehåll utan att det blir rörigt.
Texterna har ett tydligt typsnitt och är lättlästa.
Rubrikerna är inte särskilt upphetsande, utan blir mera av typen överskrifter som säger vad det handlar om.
Mest är det kommunala nyheter och några mindre polisnotiser. Inga texter har direkt personlig touch.

Bilderna briljerar inte direkt. Precis som på många andra tidningar används få fotografer utan reportern får själv ha kameran med och ”ta kort”.
Porträtt visar hur personen ser ut rakt upp och ner.  Gruppbilder blir lätt lite röriga med många personer. På största bilden på förstasidan lyckades de med en komisk effekt: huvudena klipptes av på de två första personerna som gick över en bro.
Bästa bilden blev nu den med Camilla Läckberg på omslaget i sektion 2. Men den var också tagen av en TT-fotograf.

I de lokala orterna verkar det vara lite oroligt.
I Simrishamn blev en äldre man blev rånad i ett parkeringsgarage. En politiker vill ha kommunala vakter när de inte får poliser. Servicen ökar dock. Förslaget att öppna toaletten på Nya kyrkogården fick tummen upp i kyrkorådet. (ovan) Däremot blev det nobben för begravningar på lördagar.
I Tomelilla blev det åtal efter ett tumult på en restaurang. I en skola slängde elever mat och möbler. Två pojkar upptäcktes när de snattade godis i en butik. En ledig brandman räddade en flicka i en bil. Den händelsen fick spridning i rikspressen.
Lite lugnare är det i Skurup och Sjöbo. Här samarbetas det i förskolan, sjungs körsång i nyutslagen bokskog, sommarfest på Gummifabriken och jubileum i en förskola. En skräpjakt i skolor bjöd på hålligång och pyssel.

Även sporten följer det lokala. Fotboll får noggrann bevakning med matchrapporter, målskyttar och kommentarer. Då handlar det mest om divisionerna fem till sju. Helgens matcher väntas bjuda på toppstrid och ångest.
I handbollsligan väntas IFK Ystad bli ännu starkare i höst när de värvat ”en dansk vänsterslägga, ett riktigt kraftpaket på 196 centimeter och 98 kg”.

I sektion 2 finns vardera en sida med inrikes och utrikes och tv-program. Det räcker som info utanför länsgränserna.
Nöje och kultur är lokalt; personliga recensioner av en film och konst i Sjöbo konsthall (nedan). En kille från Skurup är frontfigur i dansbandet Sannex och har nu fångat in Camilla Läckberg som textförfattare.
Avdelningen Familj har en längre personlig text om en kvinna som fyller 50 år.
Det här är bara ett kort urval ur en fredagstidning. Med 28 fyllda sidor i första delen och 20 i den andra ger det mycket läsning.

Nu satsar YA mer på det digitala, en omställning som kan vara svår för pappersredaktörer. Tidningen har en medelålder på 50 år, men läsarna är mycket digitala
- Drygt 60 procent av våra prenumeranter är inloggade och tar del av YA även digitalt, säger Mohlin.
Med nya mobilappen MinYA kan läsarna skräddarsy sina nyheter.
- Vi är inte först, men vi är bäst!
Mohlin har själv blivit en nätslukare.
- Jag läser det mesta digitalt, allt från snabba händelsenyheter till skönlitteratur. Just nu läser jag en tegelstensroman på 1 000 sidor i telefonen.

Med mera digitalt fångas fler läsare, men papperstidningen klarar sig bra med en upplaga på 20 400 under 2017.
Österlen är har många sommarboende och då ökar antalet prenumeranter med mellan 1000-2000 exemplar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar