måndag 30 oktober 2017

Här behövs inte många råd om hur de ska göra

Goda råd om olika produkter. Både bra och dåliga och en del svartlistade.
Råd & Rön står på konsumenternas lista.
I en egen tidning delger de sina råd och resultat.
Kan den tidningen behöva några goda råd..?

Lite förutfattat kan en sådan här tidning tänkas vara trist och tråkig. Inget kan vara mera fel!
Råd & Rön är pigg och lättläst med en rak layout utan extra utsmyckningar.
Tester växlas med redaktionella artiklar.
Omslaget kan se trist ut, men med mycket nostalgi för de som minns vinylskivor. Rubriken säger rakt vad det handlar om.
På åtta insidor får dagens digitala lyssnare lära sig om vinylens bakgrund, klassiska omslag och test av lämpliga skivspelare. Rubriken är träffande: Dags att sätta nålen i spåret igen.
En tabell finns från test av skivspelare med sifferbetyg på olika bedömningar. Som alla tabeller kräver den linjal och pekfingervals för att följa (ovan).
Fakta om hur tabellen ska läsas är satt i för liten text och är svårläst.

Små runda färgklickar finns med text inlagd. Dessa lyser förstås upp. Men vit text i orange eller grönt, är inte alltid helt lätt för ögat. Inte heller när en ingress går i svagt grön färg. Mycket beror förstås på ljusförhållandet och vilket typsnitt som används. Typsnittet seriffer i mager grad är aldrig bra när den läggs på färgad bakgrund.

Allt är presenterat ljust och luftigt. Tre block finns: Fritid, Teknik och Hem. Inom de här områdena presenteras och granskas mycket. Gamla grödor kommer tillbaka och lockar till nya former av bak (ovan), nyckelbrickor spårar borttappade saker, kontanter försvinner snart, tvättmaskiner får bedöms på hur de sköljer och tumlare får betyg, tips ges för att lyckas med bästa köpet av säng.
 
En kul rubrik är: Så börjar du plastbanta. Nej, det handlar inte om hur man bantar bort några kilo på kroppen, utan hur man bantar sitt användande av prylar i plast.
Här har jag synpunkter på texten i typsnittet seriffer. Men det tillhör min käpphäst att klaga på det. Det är alltid lättare att läsa annan typ än denna magra variant.
Annars lättas granskningarna upp i korta avsnitt med mindre rubriker eller siffror.
 
Sist kommer beslut från Allmänna reklamationsnämnden. Texten är redaktionellt skriven i lätt form, men tyvärr är allt lagt i kompakta block, utan utgångar och ny radstart som alltid lättar upp. Men det är kanske så myndigheters beslut ska presenteras (ovan).
Råd &Rön är en av nominerade till Tidskriftspriset 2017 med den här motiveringen: ”Vem kan man lita på? När betalda bloggare marknadsför prylar och gränserna mellan journalistik och kommersiella budskap suddas ut, står Råd & Rön som en Sven Dufva och slåss outtröttligt för den oberoende konsumentjournalistiken”

Råd & Rön är helt annonsfri. En bra signal på att de inte vill gynnas av några sponsorer.
Ett betyg på tidningen får bli 4 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar