måndag 7 augusti 2017

Mest smink och reklam för unga tjejer

Sommaren, om det nu varit någon, och semestern har tagit slut för många.
I de sista dagarna bläddrar jag i Vecko
revyn nr 4, som var sommarens nummer. En tidning för unga tjejer och vad som kan vänta dem under några ljusa dagar.
Signalerna är snygga kläder, snygg kropp, snygga killar, sex, bröst som säger något, smink och horoskop som spår heta dagar.
Veckorevy är egentligen fel namn. Tidningen kommer varannan månad.

Det kan vara lite svårt att skilja med vad som är redaktionellt och vad som är reklam. På många sidor har redaktionen plockat fram produkter med smink, krämer och kläder. Tydliga bilder på produkterna, namn och priser. Allt framstår som ren reklam. Tjejer måste vara lättpåverkade i tron att det här är grejer de måste ha. Som en extra gåva följde i den plastinbakade tidningen, med ett lyxigt glowkit, värt 140 kr.
Visst finns det gott om text i tidningen, men de renodlade reportagen är inte många.

Bianca Ingrosso är omslagsflicka och får stort utrymme med åtta sidor. Fem av dem är dock modebilder med kläder där märke och pris anges.
En stor intervju kommer också med Emilia Clarke, t h, som har en av huvud-
rollerna i sjunde säsongen av Game of thrones.
En artikel handlar om man blir lyckligare av att vara snäll.
Det är egentligen enda journalistiska läsningen. Resten är småplock om sommaren.

33 snygga killar har redaktionen plockat fram för tjejerna att spana in.
Sex hör till som-
maren och sex tjejer berättar om när den tänkta sköna stunden spårade ur. Rakt berättat med ett och annat runt ord. Ett runt ord finns också på omslaget. För unga tjejer är språket kanske rakare, men i någon annan tidning hade det ordet tvättats bort.
En artikel ställer frågan om det går att äta sig snygg – med ett frågetecken. Mest är det ett utdrag ur en bok.
I bakvagnen kommer plocksidor med olika ”experter” om sex och relationer, hälsa och träning, mental coachning och en ”oumbärlig guide” om popkulturjunkies.

Plocksidorna kan uppfattas både som röriga och lättfångat ögongodis.
De få redaktionella sidorna har en stram formgivning. Två-tre raka rader rubriker och raka spalter text utan onödigt utsmyckning. En del rubrikstilar verkar vara den klassiska Bodoni.
Texter-
na tycker jag är i minsta laget. De går att läsa, men skulle må bra av att vara en grad större. Tjejer läser inte tidningar i dag och det blir inte bättre om bokstäverna kan uppfattas som små.
Dessutom är det väldigt mycket i typsnittet seriffer, som sällan är läsvänligt. Här behövs lite större grad och mer svärta för att det inte ska uppfattas som blekt.
Veckorevyn tappar i upplaga och har minskat utgivningen, som andra papperstidningar. Mycket flyttas nu över till nätet och veckorevyn.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar