måndag 14 augusti 2017

Härligt - men lite för mycket hund

mycket hund.
Härliga HUND heter magasinet.
Hund är ordet på varenda sida.
Alldeles för mycket hund på 84 sidor.

Ett specialmagasin i ett visst ämne ska förstås bara innehålla detta.
Men jag reagerar starkt på att ordet hund återkommer i nästan varenda rubrik.
På omslaget finns hund med 11 gånger förutom vinjetten.
På insidorna finns hund i 11 rubriker i de 16 stora artiklarna, plus i massor av mindre notiser.
Det är lika många gånger för mycket och direkt en nedvärdering av läsarnas intelligens.
Heter tidningen Hund, innehåller bilder på hundar och texter som handlar om dem i olika situationer så fattar läsarna det.
Det här är ett nybörjarfel eller i en tidning som tillfälligt tar upp ett speciellt ämne.
Men i ett specialmagasin som kommer varje månad, som sköts av proffs, får det inte förekomma.
Snarare är det en brist på ordkunskap och förmågan att kunna fånga in läsaren med en lockande rubrik.

Efter denna lite besserwissiska uppläxning är det dags att titta på resten av magasinet – och då blir det genast mycket bättre.
Hund är i formatet lite större än A4. Det ger tyngd i handen och andas kvalité. Layouten är ljus och luftig och texterna sällan långa. Vid en första titt kan typsnittet verka lite blekt men är helt ok att läsa, så det kanske mest är en vanesak. En lite större grad hade dock gett ett lyft.
Bilder kan lätt bli näpna och med ögon som direkt vädjar till läsaren. Men här är det alltid hund och människa, de som hör ihop, är bäst för varandra och behöver lära sig lite i umgänget.
 
Omslagets bild är alltid en kändis med sin hund och båda tittar varmt mot läsaren. I det här numret är det sångerskan Elisa Lindström (ovan)och hennes tollaretik Ziva som funnit varandra. Mamma var hundrädd, så Elisa fick vänta med att skaffa Ziva tills hon flyttade hemifrån. Nu är de ett tajt par som har en sak gemensam: de är morgontrötta.
En nystartad serie handlar om unga som skaffar sig hund. För Nathalie i Malung blev beaglen Trudy och irish soft coated wheaten terriern Nessie början till ett helt nytt liv. Många nya vänner och två som alltid behöver henne – eller lika mycket varandra.
 
Sen börjar reportage om allt det praktiska och roliga som både djur och människa behöver lära sig:
För barn är det nyttigt att tidigt lära sig umgås med familjens jycke. Roliga lekar där båda kan vara vara med är en väg (ovan). Cirkuskurser är en annan metod. För ett hundtokiga minstingar blir det roligare om egna rummet (t h) får inredas i en ton som påminner om den fyrbenta vännen.
Gympingtrenden hittar ofta nya träningsmetoder så varför skulle det inte också gå att gympa med hunden! På fem sidor visas roliga övningar och av bilderna att döma verkar båda parter ha kul.

Alla artiklar sorteras in under olika vinjetter där husse och matte får insikt i att det inte bara är att klappa jycken och se den som ett trevligt sällskap.
I Beteendeskolan får läsaren veta varför hundar jagar cyklar (ovan). Det är farten de älskar.
I Hundliv får ägaren lära sig att cykla säkert med hunden. En annan artikel tipsar och kreativitet för att hitta nya vinklar när hunden ska fotograferas. I Hundskolan får jycken lära sig konsten att gå fint vid barnvagnen (ovan t h)och i Hundaktivitet visas att drag är kul för vissa raser, gärna med husse efter på cykel.
Hundhälsa tar upp kollen på sporrarna.
I Hundforskning upplyses om att hunden förstår mycket mer än vad många tror. Det är dags att se allt med nya ögon och förstå varandra bättre.

Allt detta och lite till ger mycket hund på 84 sidor.

I Hundporträttet presenteras i varje nummer en ras. Den här gången är det Aslan, en pigg flatcoated retriever som gillar när det händer grejer. Han är med på allt.
Månadens sötnos är Minna, en 11-åring och blandning mellan engelsk cocker spaniel och tibetansk spaniel. Den lilla notisen har lagts in en rosa platta med vit text och blev onödigt svårläst.
I bak-
vagnen presen-
teras måna-
dens raser. Tre olika jyckar i bild och med text om deras egenheter.
Annonserna handlar mest om mat och olika prylar, bland annat kan det vara bra att skaffa solglasögon till jycken (ovan t h)

Hund är ett matigt magasin med massor av tips och råd till hussar och mattar. Ljust och lätt och med mycket entusiasm. Bara redaktionen kan lära sig att inte i varje rubrik tala om att artikeln handlar om hundar.
I en uppmaning till läsarna efterlyses synpunkter på vad som är bra och mindre bra och hur magasinet kan bli bättre. I pris utlottas en present eller prenumeration.
Jag räknar inte med att få varken present eller en prenumeration för mina synpunkter i det här inlägget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar