måndag 21 augusti 2017

Lite mera klös skulle ge ett lyft

Som hund och katt - när två inte är överens.
Men magasinen Kattliv och Härliga Hund är överens – med samma misstag: De upprepar hund och katt i för många rubriker.

Kattliv har på omslaget katt i sex av totalt åtta rubriker.
På insidorna finns det i nästan varenda rubrik utom i tre.
Märkligt att en specialtidning ska göra sådant misstag. 
Härliga Hund tog jag upp förra veckan och skällde mycket på rubrikmissarna. 
Jag säger samma om Kattliv – läsarna fattar att artiklarna handlar om katter! Fånga något intressant i andra ord.
I löpande text kan det vara svårt att undvika samma ord, om det nu handlar om hund eller katt. Men inte i rubriker i specialmagasin.
 
Kattliv är allmänt dåliga på rubriker. Mest är det överskrifter om ämnet.
Jag fångar ett exempel i uppslaget ovan: 
Internationell kattutställning i Malmö. 
Ingressen borde också varit vassare:
Kattliv besöker Sydkattens internationella kattutställning i Malmö, där totalt 1 000 katter ställs ut i två dagar.”
Här, och i en del andra texter, märks att det är entusiaster och kattkunniga personer som skriver, men att de inte är så journalistiskt rappa.

Annars är magasinet ambitiöst med att sprida kunskap. Precis som Härliga Hund så delar de in allt i block under vinjetter: profilen, raser, godis, klimat och miljö, hälsa och beteende, kultur, reportage och ateljén.
Tyngsta reportaget handlar om My Skarsgård och hennes katter Skrållan och Melker. Två ungar som kom till familjen trots att pappa Stellan, skådespelaren, var emot det. Men han mjuknade snart och blev nästan meste beskyddaren av djuren.
Här gör Kattliv en miss på omslaget. Där skulle My varit med i en bild, kändiseffekten med namnet lockar alltid fler läsare.
Även insidorna har en miss i rubriken. Det räcker inte med namnet My Skarsgård. Artikeln innehåller en hel del intressant om familjen och djuren som borde lyfts fram.

Omslaget har en näpen bild av en Russian blue med varma ögon och tungan som slickar nosen. En bild som direkt griper läsaren.
Russian blue är rasen som presenteras i detta nummer.
Typiskt för den är den korta nosen, de mandelformade intensivt gröna ögonen och öppna, stora öron. Muskulös och graciös kropp, tjock och silkeslen päls är andra krav.
Uppfödare jobbar hårt för att hålla de speciella linjerna. Det är tufft att vara ”fin” katt. Rasen har förändrats de senare åren. Från en litet ensamdjur är det nu en kärleksfull och aktiv familjekatt.

Klimatförändringar oroar många, även kattmänniskor. Det kan påverka djurens liv om det blir någon grad varmare (ovan). En förändring kan ge fler ungar när honkatternas parningssäsong på våren blir längre.
Det här upp-
slaget blev onödigt svårläst när texten lagts in i bilden i färgad bak-
grund.
Att ha koll på var katten finns är nästan omöjligt för det flesta ägare. Ett sätt att kontrollera dem är elhalsband eller osynliga elstängsel (ovan t h). När katten närmar sig stängslet ger halsbandet ifrån sig ett ljud. Bryr sig inte katten om det och går vidare mot stängslet får den en mild elstöt.
Hur det kan påverka djuret studerar nu olika forskare.
Både de här uppslagen var onödigt svårläst när text lagt in i bilden med grön eller orange bakgrund.
Texterna har liten grad och är svårlästa. En höjning skulle ge ett stort lyft för läsbarheten. De mindre notiserna är ännu knepigare för ögat och bildtexterna, som ofta är inlagda i bilderna, är kursiva och inte heller de lättaste.
Hela magasinet skulle må bra av lite större texter och en översyn av typsnitten.
På bilderna är katterna ibland ensamma, men ofta någon människa som gosar med dem.
Annonserna är ganska många och om mat, mediciner och försäkringar. Men det finns också en speciell dammsugare som sägs vara extra bra på att suga upp håren.

Katter med klös (ovan) är ett större reportage (katter nämns tio gånger i ingressen!) om deras mentalitet  som också kan sägas fånga magasinet: Kattliv behöver lite mera klös i rubriker, ingresser och layouten. Många fler läsare och prenumeranter skulle då fångas in. För katten är ett djur som engagerar människor.
Med tidningen följde en påse med ”oemotståndliga snacks till din katt” (th). 
Jag provade inte, men en grannes katt  fick det.
Motvilligt åt han till slut av godiset efter att det legat framme en stund när inget annat erbjöds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar