måndag 31 oktober 2016

Sex och skönhet när tjejtidningen försvinner

HejSolo! En tjejtidning försvinner, men tjejerna lämnas inte i sticket. Tidningen fortsätter på nätet.
Nr 9/2016 blev det sista på pappret till ”superpriset” 39 kr.
"Extra viktigt och extrasnyggt nummer”, skriver chefredaktören Katarina Muhr. Hon har älskat att göra tidningen, stått på tjejernas sida och hoppas de får en fantastisk framtid med en jäkla massa girlpower. Själv går Katarina vidare på nya äventyr, men säger inte vad.
För mig är innehållet inte så mycket intressant läsning. Dessutom är all text i det typsnitt jag anser en tidning inte ska ha: seriffer.
En blekt typsnitt i liten storlek som ögonen lätt tröttnar på. Dock är det mest korta bitar och med bra luft mellan raderna kan ögonen fånga det i dagsljus. Läsarna är unga tjejer och de har kanske en annan syn.
Det extra viktiga i detta sista numret verkar vara sex. Författaren Katarina Wennstam har skrivit boken Flickan och skammen – om skillnaden i synen på killar och tjejers sex. Varför får inte en tjej gilla sex och ligga lika mycket som en kille? En ”skön” siffra ligger kring fem. Fler ligg får en tjej inte ha utan att killar kallar henne slampa.
Katarina Muhr sätter sin högra hand på att de flesta tjugonånting-singlar ligger långt ovanför den siffran.
Fem sidor tar upp Wennstams bok och temat sex och skam. De båda Katarinorna är lika upprörda över att tjejer som känner lust kan stämplas som äckliga och slampiga.
Internet, sociala medier och rykten är en del av orsaken. Många tjejer har i skolorna blivit knäckta av detta.
"Våga ta snacket”, säger Wennstam.
Advokaten Elisabeth Massi Fritz hakar på med vad lagen säger om ryktesspridning.
Tjejpanelen tar upp slut-shaming (bild ovan) – att tjejer ska sluta skämmas över sin sexualitet. ”Våga säga ifrån... hitta vettiga kompisar... börja läsa på om sex...” är bland råden.
Orgasm 2.0 heter en artikel som handlar om hjärnans njutning. En olycklig krock– eller medveten - dyker upp. På sidan bredvid finns en annons för vuxenleksaker.
Det finns förstås annat än sex i Solo. Mode, skönhet och smink dominerar sidorna. Vid en genombläddring verkar nästan alla sidor handla om detta.
Lite annat skjuts in: en sida om 10 heta böcker i höst, om tjejerna skulle vilja läsa lite mera. Ett uppslag om hälsa finns och ett om resor.
Och Solobloggaren Hanna Friberg (bild nedan) ger en glimt av sin härliga värld. Hon sticker till Benidorm och New York ibland och njuter gärna i spa. Till hösten tipsar hon om att rensa ut det gamla i garderoben och ta in lite nytt. Hösten är läge att köpa ytterligare en stickad tröja.
Längre artiklar finns inte många. En handlar om Airbnb och att bo hos andra personer. Ett reportage handlar om tjejer som lyckats och hittat sina drömjobb (bild nedan t h).
Det här ger en signal: att unga tjejer helst inte läser längre artiklar, utan mest vill ha korta snuttar och snygga bilder emellan. Och det passar bättre på nätet. Därför dör Solo på papper, men lever vidare på nätet.
Är då sista Solo ”extrasnygg”?
Jadå, det är en lättsam bläddring, vackert för ögonen och lätt att ta till sig, utan att direkt bli plottrigt. Matigt också och det tar tid att gå igenom de 116 sidorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar