söndag 23 oktober 2016

Mycket hästar utan vinnartips för spelare

Travhästar kutar precis som de vill och inte alls som de prickats in på den egna travkupongen.
Lite kunskaper om hästar kan behövas för att själv hamna i vinnarspåret.
travet heter ett magasin som kanske ger lite hjälp.
Omslaget kan förvirra lite. Sista t i logon travet är lite täckt av prislappen. Lätt att läsa som travel, en tidning om resor.
”Nytt livsstilsmagasin för travintresserade” står det på omslaget. Men ny är tidningen inte. Detta är nr 3 som redaktionen ”pusslat ihop med lite möda och angenämt besvär”, skriver chefredaktören Jessica Ortiz Bergström. Nyheten kan vara en sänkning av priset till 49 kr mot ordinarie 69 kr. Kanske i ett försök att locka fler läsare.
Rubrikord med ”häst” ger klara signaler, men själva bilden gör det inte på samma sätt. Ett mörkt hästhuvud med ett öga griper inte direkt tag.
Men på insidorna är det hästar, hästar, hästar och många som jobbar med dem.
Lite kunskaper om hästar kan även den få som bara satsar på en kupong med Harry Boy:
*I Åmål har det testas att köra loppen i högervarv i stället för vänster (bild ovan).
”Helkul”, tycker en som provade.
*Moa Andersson skriver dagbok från en ponnyvecka. På onsdagen lärde hon sig en longeringsvolt. ”Det var häftigt”, tycker Moa.
Tre tjejer berättar vad de alltid gör för inför loppen. Rosett i grimman, kamma manen och borsta svansen är vanliga knep.
Under vinjetten ”Mitt hästliv” berättar tre profiler om sina hästliv och längre fram kommer 12 sidor med ”Travfamiljen” där olika personer berättar om sitt engagemang.
Även hästar behöver bra tänder för att äta sitt grovfoder. En häst tuggar i sig ungefär 3500 kilo hö per år plus gräs, halm och kraftfoder.
Tandvärk slipper inte heller hästar. På fem sidor med bilder visas hur hästens tänder sköts (bild nedan).
En invandrare från Afghanistan fick jobb i ett svenskt stall.
För hästägare är det intressant att hitta en vinnare – en riktig stjärna.
Det är stamtavlan och exteriören de tittar efter när de går runt på auktioner.
Tyra Tyrann heter den vinstrikaste ponnyn. Han har sprungit in 201 000 kronor.
Lutfi Kolgjini har årligen en auktion för ettårshästar. Här är priserna höga.
Avgörande är också vem som kör en vinnarhäst. Näsvallens Aldur, en shetlandsponny, vet knepen. Det är många travkuskar hon lärt upp, vänligt men bestämt.
Magasinet frestar med 100 sidor mycket matigt om hästar.
Layouten är rak och enkel. Öppningsuppslagen till de större reportagen är kraftfulla med bild och rubrik som magasin brukar ha. Insidorna har sin profil. Ganska konsekvent används versaler i rubriker omväxlande med gemena i mager stil.
Jag stör mig lite på att texten i reportaget om intervallträning är lagd på svag röd bakgrund (bild ovan). Det försvårar läsningen. Kräver bra dagsljus för att helt gå fram. Och vit text i ljus grön färg, som finns i en spalt, är ännu mer svårläst.
På bilderna är det bara hästar och en del leende människor som finns kring dem. De flesta bilder läggs tätt ihop i kollage. De hade mått bra av att delas upp med vitt emellan och för att variera lite mera i layouten.
För mig som spelare ger magasinet inte så många tips för att vinna. Det blir nog till att lita på turen och Harry Boy. I helgen blev det 94 kr på en bolagskupong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar