måndag 4 april 2016

Läsning i flygplan måste ha tydlig text

I dag är jag i luften. På väg i ett flygplan. Bra flygbolag med ett bra pris. Då rimmar det logiskt att flygbolaget heter BRA. I stolsryggen ligger ett magasin som heter Bra Koll.
Malmoaviation har bytt namn till BRA. Även i deras plan och olika dotterbolag fanns det magasin i stolsryggen. Grip hette en. Om den tyckte jag att den inte riktigt grep tag i läsaren. Texten var lite svårläst när ljuset inte är det bästa i planet. Paus hette ett annat magasin, mer lokalt inriktat till olika destinationer.
Bra Koll påminner mest om Paus.  Den var ganska lättläst. Papperet är också samma - tjockt, blekt och lite kartongaktigt. En papperstyp jag brukar gilla.


Bra start heter första sektionen som handlar om ett lokalt kök i Umeå som lagar till frukosten som serveras på planet. Fram till turerna klockan 9 är det gratis frukost ombord. Bra service. Förut serverade Malmoaviation gratis mackor och annat lite småvarmt under alla turer. Nu kostar det. Mindre bra.
Störde mig också lite på att menyn på vad som serveras ombord finns inne i tidningen. Förut fanns det på en separat lapp i stolsryggen. Klart bättre då många kanske inte bläddrar i magasinet och får veta vad som serveras.
Några sidor om nya prylar räknas också som en bra start.


Tre stora reportage ger kraft åt innehållet.
Clara Henry, en 21-årig tjej som videobloggar och har fått 350 000 följare i Youtube. En av många bloggartjejer som kommit fram på senare år. Clara tackar Gud för att hon är 90-talist och föddes precis rätt för att fångas upp av internet.
En annan stark tjej är Emma Arnesson i Östersund som startat det ideella projektet Hej Främling (bild nedan) med att ge flyktingar något att göra på asylboendet Grytan. Mitt i vintern med snö och kyla ger Emma värme och aktivitet och liv i långa vardagar.


Växjö har smittats av hockeyfeber av det egna laget Lakers (bild nedan). En ny kultur och lite av vilt party i Vida Arena där laget spelar. Tjejerna har börjat ta stor plats på läktaren, fångade av fläkten, glädjen och hockeyhunkarna nere på isen.

Tre starka reportage från tre olika orter där Bra har destinationer. Detta är grundtanken i innehållet - att spegla och få bra koll på vad som händer och skapas lokalt i städerna där planen landar. Tidigare var det flera lokala flygbolag under Sverigeflyg. Nu gäller det att sy ihop allt till något bra. Bra koll ska däremot inte fungera som något resemagasin. Lite av detta var det i de lokala magasinen.
Hur ledningen tänkt presenteras på fyra sidor egna sidor.


Chef-
redaktören Kjell Häglund fångar det ännu mera lokalt när han i en krönika går tillbaka till barndomsminnen från Gotland i brukssamhället Roma och socknen Burs på sydöstra Gotland (bild t h). BRA flyger också på Visby.
Andra korta artiklar om aktiva människor i Umeå, Malmö, Halmstad, Stockholm, Uddevalla och Trollhättan, finns på enkelsidor.


Visst ger det Bra Koll från ett flygbolag som vill täcka hela
landet. Men riktigt bra tycker jag inte magasinet är. Texten kunde gärna ha en liten större grad för att bli lättare att läsa. Flygplan har inte alltid bästa ljus- och läsmiljön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar