torsdag 7 januari 2016

Gatutidningen som aldrig borde ha gjorts

Tiggare med en mugg i handen finns på gator och vid nästan varenda affär.
Några vill sälja en tidning.
En "ny" sådan tidning nappade jag på.

GATA Magazine heter den. Om Nr 3/2015 är ny är tveksamt. Jag köpte den på Trettondagen. I en text på insida står att "våren är här och utomhusklimatet blir bättre och varmare".
Ny kanske den är för att det redan finns en etablerad konkurrent:  Faktum.

GATA Magazine är något som aldrig skulle tryckts och getts ut. Den har alla brister som inte ens får finnas i en skoltidning.
Uselt språk. Obefintlig korrekturläsning. Dålig layout.
Det börjar riktigt illa redan på omslaget där det stavas "Gatudidning".


sidan 2 finns en introduktion om att tidningen vill kämpa för romer och diskriminerade människor på gator i Norge. Nu söker de stöd från Sverige.
Av namnen under Gata Team verkar det vara rumäner. "President och Redactor" är samma person.

Lagade soppa till tiggare

Öppningsuppslaget handlar om en man, som verkar vara frälsningssoldat, och som berättar att "Min kära hustru fick genom den Helige Ande / tilltal att vi måste göra någonting för rumänerna."
Så de kokade 10 liter soppa och köpte folieförpackningar som de fyllde med soppa och delade ut till tiggare i Eskilstuna. Alla blev glada.

I nästa reportage verkar tidningen samarbeta men någon teatergrupp i projektet Tillsammans för romska människor. Texten är en osannolik rappakalja som är svår att få grepp om.


Ett uppslag som glittar till inför mina ögon: Zlatan Ibrahimovic. Jag kan ge fullt godkänt för layouten även om den är extremt överarbetad i Photoshop i "Design by Jafar".
Texten som följer verkar vara från någon faktabok och är en rak redogörelse om klubbar Zlatan spelat i, mål, titlar och utmärkelser. Språkligt är det också godkänt, men en korrekturläsare borde gjort en insats.


Ett starkt reportage kunde det varit om pappan som ensam tar hand om 8 barn sedan deras mamma dött. Bilderna kan vara ok. Layouten med en massa röda plattor schabblar bort allt och texten en katastrof.
Romanifolkets historia på åtta sidor borde vara intressant läsning. Texten är lagt ovanpå någon bild och blir mycket svårläst - och nästan obegriplig. Den här meningen säger en del: "Samma år her steen war hövitsman worden kom en part af thet folket som fara omkring ifrå thet ena till thet andra, them man kallar Tattare, hjit i landet ock till Stockholm..."

Svårläst om romanifolket.
Språket i GATA ska föreställa svenska och verkar vara en dålig översättning från Google. Inte ens en bulgarisk cirkusdirektör skulle vara så dålig om han uttryckte sig på svenska.

Jag betalade 100 kronor för tidningen. 75 kr ska gå till försäljaren och 3 kronor till fonden för utsatta familjer. 22 kronor går kanske till tryckningen. Dessutom fick jag den inplastad.
Redaktionen är inte värd ett öre!

Det är synd att det blev så här. Ambitionen är god och grunden till innehåll är inte helt dålig. Men det krävs kunskaper i att kunna göra en tidning!omslagets sista sida står ett upprop till skribenter och fotografer: kom till oss i Gata team.
Hoppas några nappar. Tidningen behöver hjälp. Mycket hjälp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar