lördag 30 januari 2016

Färger lättar upp lite bland tunga texter

Turbulens på redaktionen, kritik mot chefredaktören och tre medarbetare som slutat.
Kanske är det lugnare på Sveriges kommuner och landsting (SKL) än på organisationens egen tidning, DAGENS samhälle.
Tidningen är ett fristående och redaktionellt oberoende bolag.
Sett på språket i tidningen är den inte så fristående. Här är det mycket makthavarnas och myndigheternas eget skrivsätt, oftast en bra bit i från journalistisk spänt.


Det är lite tungt att gå igenom ett nummer på 40 sidor som kommer 45 gånger om året.
Kanske är det så här makthavarna vill läsa en tidning. Ofta brukar de reagera när dagspressen granskar deras verksamhet och med ett rappt språk skriver om det.


Jag har sett en annan myndighet - Havs- och vattenmyndigheten - som gjort en hårdsatsning på en tidning med spänst i språket och fräsch layout. Hav & Vatten (t h) heter tidningen och den fick nyligen Publishingpriset för ”hög journalistisk kvalitet, nyhetspuls, renodlade porträtt och suverän bildrepro”.

Dagens samhälle har inget fel i journalistisk kvalité och nyhetspuls. Oftast aktuella ämnen: brist på personal i skola och vård, fler kvinnor blir kommunaltoppar, välfärden kräver ny politik, fria wifi-zoner i Helsingborg, räddningstjänsten får nya uppdrag, mer kommunal trafik går på biobränslen, tunga makthavare har suttit i 30 år och flera andra mindre artiklar. 
En del artiklar som skulle kunna gå i en nyhetstidning med lite putsning i texten. Även några ingresser finns som lockar läsaren. Men de är för få. Rubriker behöver  bli vassare.

Men språk, skrivsätt och bilder jag reagerar på.
Många långa meningar, "tunga" ord, utredningar, beteckningar, siffror, statistik. Mer ett byråkratispråk än ett journalistiskt.
Bilder är mest porträtt, någon har tryckt på knappen och tagit ett kort. De flesta bilder saknar namn på vem som tagit dem.

Öppningsuppslaget
A4-gruppen har gjort formgivningen. Jag brukar gilla deras stil och olika profiler på tidningar. De har säkert jobbat hårt med Dagens samhälle. Mycket färger i plattor och rutor med text och även när statistik och fakta anges, stora siffror som signaler. Allt för att göra det lätt att ta till sig. Formatet är tabloid, enkelt och rakt, men tidningen känns ändå som tung.
Öppningsuppslaget är lite ovanligt: pang på med största och bästa reportaget! En kickstart direkt. Magasin bruka ofta inleda med lätta sidor med småplock, men Dagens samhälle har det på näst sista sidan och heter Offside.

Lite rappare och kortare texter och bättre bilder skulle ge Dagens samh
älle ett lyft
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar