måndag 30 november 2015

Njutning och drömmar för grabbarna

Den nådde inte ända fram - trots farten.
Auto Motor Sport är en biltidning för nördar.
Den var med i upploppet till att få Tidskrifts-

priset i år för sin formgivning.

I juryns motiveringen låg bland annat "...att skapa variation, lust och folkbildande anslag"... "och fått till en levande design med små medel".
"Folkbildande anslag" kan jag inte riktigt hålla med om. Det här är ingen tidning för vardagsbilisten, utan mera drömmarnas värld, färg och form, fart, detaljer, siffror, tabeller, motorer, genomlysande bilder.


Redan första artikeln anger tonen - en Porsche 911 Carrera. Testföraren går igång när han glider runt på Teneriffa. Orden flödar: "...insupa ljudet av boxersexan... för ljudknarkare... härligt råmande... mmm, brölar bekant... varvaltalstopp vid 7500 r/min... insugningsljudet påtagligt levande... ljudfesten som bäst... en godispåse med bludder och småknallar... hjärnan går på högvarv...".
Lyxigare bilar glänser sen på kommande sidor, BMW, Audi, Volvo, Mercedes, Ferrari, Jaguar. Ofta är bilarna röda, sportbilar ska vara så, eller i en diskretare blå nyans.


Bilarna är som "en frustande vilde", "modernt stridsflygplan", "snåla och lyxiga", "bekväm suv", "wow, en aha-upplevelse"..."
Grabbarna njuter när de glider omkring i sina bilar. För det här är grabbarnas tidning.
En motvikt hittar jag i en kvinnlig krönikör. Hon ser det fina i att åldras och få insikten i att ha en funktionell bil och kan säga till chefen att suvar är stora och dyra, men att det också finns små och praktiska, som Fiat Panda 4x4.


Grafiskt är det färgstarkt för ögonen, men kanske inte så variationsrikt. Det är inte lätt med bara bilder av bilar. Människor syns bara på några mindre bilder där testförare sitter bakom ratten.
Bilarna ligger på vägen, alltid lutande, vägbanan och bakgrunden är alltid suddig för att ange farten.
Ofta är bilderna hämtade från tillverkarens reklamavdelning. En egen fotograf har dock varit med på ett ställe.

 
I layouten kan jag se vissa likheter med Teknikens värld med stora kraftiga rubriker infällt i bilden.
Texterna är lättlästa, men jag hade gärna sett lite mera luft mellan raderna och med mellanrubriker eller med blankrad
och ingångsord. Textblocken är inte långa, men det kan ändå se lite kompakt ut för ögat.

Sveriges bästa bilmagasin kallar Auto Motor Sport sig. För njutning, drömmar och massor av tekniska beskrivningar i ord och bild, så är den kanske bäst, i alla fall väldigt matig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar