måndag 16 november 2015

Juniorer ska lockas till tidningsläsning

Alla unga pillar på mobilen och datorn. Barn börjar redan i 2-3 årsåldern. Ljud och rörlig bild lockar. Skrivna ord och text är för tråkigt. Många fruktar att det snabbt kommer att sänka intresset för att läsa.
Därför är det kul att se att Svenska Dagbladet satsar på en tidning för barn och unga!
Junior är namnet.
Lite mindre format än kvällstidning, tjockare och vitare papper, korta texter i lite större stil. Ämnen som kan intressera de unga.


Förr gick vanligaste vägen till tidningsläsande genom sport och nöjen och att läsa om idolerna. Nu är det roligare att se i mobilen eller datorn.
Sport och idoler finns inte mycket av i Junior. Tidningen indelad i områden som Världen, Sverige, Kultur, Quiz, Vetenskap, Djur, Knep och Knåp med serier och korsord.
Men visst finns lite Sport och fritid också. Här handlar det om att ha kul på skateboard och att tjejerna tar över.


Tidningen öppnar med ett uppslag nyheter Jorden runt. Stora bilder och korta texter. Allt blir lätt fångat även om det är "tunga" ämnen som Rymden, Kanadas statsminister, Obama och hedrande av döda på en kyrkogård i Guatemala.
På svenska nyheter berättar Alice Bah om kampen mot hatbrott och rasism.
Mäktigaste politikerna i Europa - Tysklands Angela Merkel - får ett helt uppslag. Under vetenskap förklaras hur jordbävningar uppstår.


Läsarna väntas nog mest vara tjejer. Det är alltid de som tycker om att läsa. För grabbar är läsning ofta för tungt.
Visst finns det också lite manligt med. Veterinären Buba Badjie - tv-kändis i Expedition Robinson för flera år sen - får besök av tidningens juniorreportrar på sin djurklinik. Att jobba med djur är drömyrket för många. Tjejerna ställer frågor till Buba om jobbet. Buba har också en frågespalt längre bak i tidningen.
Djur får ytterligare ett helt uppslag med bland annat en Quiz om tigrar och lejon.
Tjejerna vill förstås läsa om en önskeperson - och kille - här blev det komikern William Spetz, som spelar Sappe i Solsidan.


Kultur handlar om kärlek och att våga visa känslor. Den vinkel kom fram genom nya filmen om Tsatsiki, där 12-åringen vill tillbaka till pappa i Grekland och där han själv råkar bli kär.
Alla ämnen i tidningen kommer fram på ett lättsamt sätt. Mycket är frågor och raka, klara svar. En hel del numreras. Texten är stor, bilderna många. Plattor i olika färger lyser upp. En liten vinjett - Va? Vad betyder det? - läggs till de flesta artiklar med en närmare förklaring till ord och begrepp.


klassiskt vis avslutas tidningen med en seriesida. Djurgården, Musse och Tiger finns i färgstrips. Läsare får också skicka in sin egen seriestrips. Josef, 10, hade sänt in en i svartvitt som var lite svårläst.
1199 kronor kostar tidningen för en helårsprenumeration, 42 nummer. Det ställs nog inte som ett ultimatum till ett mobilabonnemang. Det blir nog för föräldrar som vill betala för båda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar