måndag 3 februari 2014

Mera glans och färg i nöjeslivet

Blankt, glassigt och gratis!
Nöjesguiden gör ett litet lyft utan att förändra allt för mycket.
Efter 32 år kan det vara på tiden att ta bort det grådassiga och slippa trycksvärtan.
Nöje förväntas väl vara en bit från grå vardag.

Knappt hade jag gått igenom Dagens Nyheters nya lördagsmagasin (förra inlägget) förrän nya Nöjesguiden dyker upp. Nästan exakt samma format och lite strama form.
Formatet kan spegla dagstidningarnas väg att hitta en tjusigare form utan att gå ner till magasin i A4-storlek.


En gratistidning i ett ställ på stan är lätt att gå förbi. Nya Nöjesguiden blänker inte direkt till för den som inte känner förnyelsen. Formen och logon känns också igen. Det är först i handen förändringen ses.

Mycket text om Beirut.
Gratis lockar kanske till snabb läsning.
Så är det inte helt med Nöjesguiden. De vågar sig på fördjupning som ska ta sin tid att läsa.
De två tunga artiklarna handlar om OS i Sotji och ett reportage om 48 timmar i Beirut. Här kunde presentationen varit lite lättare och mera flyhänt. Inga bilder från Beirut lockade direkt.

 
Breda spalter, korta tvåradiga rubriker i versal stil och stram form ger ett kompakt utseende. Nu är inte alla texter långa, de flesta håller sig på en sida. Jag hade ändå gärna sett lite fler ingångsord och blankrader som lättat upp och gett paus i läsningen.
Bilderna är ofta små och lagda i kanterna. Jag stör mig på att det saknas bildtexter. Vid porträtt, som de flesta bilderna är, spelar de mindre roll. Men när miljöer är med vill läsaren ofta få en förklaring till vad ögonen ser.

Längre läsning om OS i Sotji.
Nu vill inte Nöjesguiden frångå ett koncept de tror på. Chefredaktören talar om Sveriges bästa kultur- och nöjesläsning. Visst gör de det bra, på ett annorlunda vis än dags- och kvällspressen. Nöjesguiden tar fram de artister som inte alltid uppmärksammas.
Guider på välkänt vis.
slutet kommer blocket med guider och recensioner med sina välkända symboler. Så de flesta läsarna känner igen sig - allt har bara blivit lite glansigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar