måndag 20 augusti 2012

Ligaguide och Bibel - Zlatan avgjorde

Bibeln och Guiden. Kvällstidningarna sportkamp. Vi har sett dem förut - vid start av fotboll, ishockey, OS eller VM.
Genomarbetade, sprängfyllda med fakta och siffror. Likadana varje gång. En mallstyrd form som inte är lätt att ändra. Ingen överraskar heller och lockar nya spontanköpare. Det blir läsning för nördarna.
Vem är bäst? En smaksak beroende på vilken tidning läsarna gillar. Men Zlatan avgjorde lite här också…

Matchen: Expressens Ligaguiden och Aftonbladets Bibeln.

Omslaget: Ligaguiden med olika spelare på Expressen och tydlig signal om vilka ligor det gäller. AB har Premier League vilket vid snabb syn ger intryck att bara handla om engelska ligan.
Ex 1

Känslan: Med 180 sidor ger tyngden AB en fördel, den är också 1 cm högre. Men Expressen är nära och känslan med limmad rygg och blankt papper gör dem lika.
AB 1
Zlatan: Sen övergång till Paris Saint Germain gjorde att Aftonbladet inte hann med. Visserligen 11 sidor men med bilder och texter som redan gått i nyhetstidningen. Och bara PSG av alla lagen i franska ligan.
Expressen fick med 15 sidor och alla lagen inklusive spelprogram.
Ex 1
Svenskar: Förutom Zlatan satsar båda på Sebastian Larsson. AB säljer Seb som vass frisparks-
läggare, i Expressen blir han symbol för svenskar. Det finns minirutor på fem andra svenskar. Jag hade gärna sett ett större reportage, personligt och lättsamt, på alla svenskar i de olika ligorna.
Ex 1

Layout: Aftonbladet älskar redigerings-
programmet Indesign och släpper loss lekfullheten - skuggningar, infällningar, färgtoner. Mycket i svart bakgrund. Ungdomligt och färgstarkt, men inte alltid helt lätt för ögonen. Expressen har en stramare linje - vitt papper, rubriker i svart, bilder i färg, enkelt och lättläst.
Oavgjort 1-1

Ligorna: Mycket lika-som-bär. Porträtt på spelare, statistik, spelsystem, betyg. AB har sålt sidorna till ett spelbolag som har reklam på hela nedre delen och grön färg runt sidorna. Men Expressen vinner. De fick med hela franska ligan med alla lag, AB hade bara PSG. Och så har Expressen holländska ligan.
Ex 1

Bilderna: Spelare i action eller jublande, ofta frilagda. Inget utrymme för fotograferna att briljera.
Inga poäng

Klacksparkar: Nej, jag ser inget i någon av dem - det lättsamma, roliga, överraskande, udda.
Inga poäng

Kringreportage:
AB har mera. En tävling om att bli bästa coach genom att köpa ihop värdefullaste laget i Premier League. Flera kringartiklar om den ligan. Utser världens 50 bästa spelare.
Expressen har inget extra.
AB 1

Gult kort: Aftonbladet får det! Tre rubriker med det uttjatade ”succe”, två av dem på Zlatansidorna. Det borde gett rött kort.

Rött kort: Nej, jag är snäll. Men AB kom nära ovan.

Slutresultat: Expressen 5 - Aftonbladet 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar