måndag 19 februari 2018

Siffertips och vackra bilder med ett skimmer


Ljuset kommer, lite av våren och skymtar och sommar-
drömmar växer, kanske med en resa.
Vad är då mer frestande än att titta i en resetidning.
Vagabond lockar med de bästa resorna 2018.

Drömmar förstärks redan när magasinet ligger i handen. Formatet är lite större än vanliga magasin, pappret är matt och känns lite ”oljigt”. Över omslagsbilden - med blått vatten, vit strand och palmer - ligger ett konstgjort lyster.
Det känns direkt handen att det är ett elegant magasin. Bilderna griper ögat. Något är gjort med dem. Antingen i photoshop eller i trycket. En svag ”dimma” ligger över allt, färgerna är förstärkta och känns inte alltid naturliga.

Bilderna har en genomgående ton: blått hav, vit sand, blå himmel, berg och dalar, stark grönska. Natur och miljö, människor syns bara i smått. Vatten lockar, även när det gäller städer.
35 resmål - ”som du inte får missa” - lyfts fram. 5 till 8 tips på sol och bad, städer, äventyr, mat, bästa länder och för den som söker det ovanliga – 10 häpnadsväckande trädhotell.
Jag känner igen det här med ”siffertips”. En trend när resejournalistiken förändrats. Traditionella, genomarbetade guider finns sällan. Folk är resvana och åker bara iväg. En flygstol eller restresa mer än länge planerade resor.

För den som ännu är nyfiken och vill upptäcka något nytt finns överraskningar. Som bästa land utses Albanien med ”sköna stränder och maffiga naturupplevelser”. Andra vill nog koppla det gamla diktaturlandet till lite annan maffia.
Albaniens riviera i södra delarna till Medelhavet är ett alternativ till Grekland och Turkiet. Bergen i norr och huvudstaden Tirana är också intressant. Prisläget är förmånligt.
Botswana, Peru och Bhutan, är andra intressanta länder lite länge bort.

Skimret över bilderna förstärker känslan av att semestern ska vara vacker med lite drömmar. Det kan vara storstaden Tel Aviv med en fin strandpromenad (ovan), in i det vilda med Amazonasfloden i Brasilien, lugnet vid en havsvik i thailändska Koh Pha-Ngan. Stora upplevelser till lågpris finns i Vietnam, kanske med tåg och avhopp på olika platser. Spännande matresor kan göras till Georgien eller KalabrienSicilien.
Det mest fantastiska kan vara att övernatta i ett trädhotell, i Nya Zeeland, Peru, Rwanda eller närmare i Harads i norra Sverige eller i centrala Berlin.
Detta är lite av tonen i ett urval från de 35 bästa resorna i år.

Vackert och ytligt, men en resa kan också ha en allvarligare ton.
Andreas Kölling, 27, var i Nepal (ovan) för att avsluta ett examensarbete när jorden rämnade under hans fötter. Jordbävningen var en naturkatastrof som förstörde stora delar av landet och livet för människorna.
Ett år senare åkte Andreas tillbaka för att vara med att bygga upp landet. Ett tufft jobb där bara en liten del är att tillverka jordbävningståliga tegelstenar. På sex sidor berättas om arbetet med återuppbyggnaden.
En krönika på slutet är en annan verklighet. Krönikören trodde sig vara nära paradiset med turkosgrönt vatten, prunkande grönska och pastellfärgade hus utmed branterna.
Men det var i en del av Kongo, med mord, våldtäkter och skräck bara en bit bortom lyxhotellet.

Ett klassiskt reportage med utförlig guide finns i ett 14 sidor långt reportaget från på Vancouver Island i Kanada (ovan). Här finns äventyren; svartbjörnar vid stränderna och ibland inne i städerna, spaning efter gråvalar, späckhuggare och havsörnar. Surfing är suveränt. I närheten av ett lyxigt hotell brukar premiärminister Justin Trudeau hyra ett hus.
STP säger inte mycket, men står för det lilla landet Sâo Tomé & Principe, en liten ögrupp utanför Gabon i Afrika. Kanske mera känt som chokladöarna och en gång världens största producent av kakao (ovan t h). Men den storhetstiden tog slut vid självständigheten 1975.

Grafiskt är Vagabond ett snyggt magasin, fina bilder som kanske är lite för vackra och tekniskt överarbetade. Texterna är i korta block och lättlästa. Alla tips på länder och resmål är i typsnittet Sans seriffer, som jag sällan är förtjust i. Men här är det i korta stycken och då fungerar det.
Bara den lilla textsnutten i bilduppslaget från Balis risterasser är lite svårläst. Att lägga en grön ruta med svag vit text i grön miljö, är inte den smartaste lösningen (ovan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar