måndag 12 februari 2018

Fina linjen från antikt och auktion

Kallt och ingen vår i sikte. I den antika världen dock skymtar lite av den.
Magasinet Antik och Auktion lockar med inspiration till våren: 65 sidor tips för veranda och uterum.
Dock inte på 65 sidor och inte 65 tips heller. På de fyra sidorna hittar jag 29 tips.
Andra tips måste vara från övriga sidorna.

Vårens tips har lite antik fläkt över sig - inget modernt eller i plast. En enkel träsoffor av ribbor från Bukowskis för 1 800 kr, tvättkar, räfsor i trä, gamla järnstolar, kandelaber, klädhängare, skottkärra... allt i gammal stil. Eller en antik stol från Bukowskis för 10 000.
Jag hittar dock en kvast av rishalm för 110 kr och en trädgårdsspade för 198 kr, exkl frakt från England.
Jag stör mig lite på att hänvisningar från bildtext till bilder ligger i svagt grön platta med vit siffra. Onödigt svårläst.

 
Jag tittade i Antik och Auktion för två år sedan och inte mycket har förändrats. Stil och form är samma och inget behöver heller förnyas på så kort tid.
Layouten är inte särskilt stram eller exklusiv. På de större reportagen får bilder ofta en hel eller halv sida. Men här finns också inkopieringar, bilder på snedden, många frilagda, ramar och stora siffror. Knep som många tidningar använder för att göra det lätt att fånga in, men kan också uppfattas som rörigt.

Innehållet är gammal charm, exklusivt och lite dyrt. En bra bit från folkliga auktioner.
Allt är noga utvalt och värderat. Inte som Antikrundan med Anne Lundberg där folk kommer med något hemifrån som de tror är dyrt. Annes experter kan dock hitta dyra fynd.

Allt från auktioner är på en finare och högre prisnivå. För London kommer tips en en antikrunda (ovan). Här finns många fler än den folkliga och trånga Portobello road. Inga fynd eller prisnivåer räknas upp.

en stadsauktion kan göras fynd och Antik och Auktion har kollat in lite på auktionshusen i Göteborg, Dalarna, Skåne, Helsingborg. Billigast var en ishink för 625 kr och dyrast en grupp på fyra stolar från norska Vatne för 7 000 kr (ovan).
Läsarna får också sända in sina saker och försöka få dem sålda. Mest glas och porslin och mindre grejer men begärda priser är för den skull inte små.

Mycket kunskap ges om möbler och tillverkarna. Danska kvinnor har formgivit många klassiker (ovan).
Intarsia är en gammal metod att göra fina ytbeläggningar i möbler. Nu är hantverket tillbaka och yngre lär sig tekniken. Här krävs mycket precision för att fånga träets ådring och struktur och att limma ihop på rätt sätt.
På åtta sidor speglas konstnären Isaac Grünewald och hans färgstarka motiv.

En tupplur på dagbädden skulle nog många vilja ta ibland. Men här är det långt ifrån Kronbloms klassiska sofflock.
Möblerna är från exklusiva salonger i olika länder. Och så heter de förstås inte sofflock. Dagbädd kan gå an, men riktigt fint blir det med exklusivare namn, som duchesse brisée, en förlängd fåtölj i två eller tre delar.
Om detta lite ”svårare” ord och flera andra, lär Peder Lamm ut i en krönika på slutet.
Kan behövas efter 100 sidor finare saker och möbler.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar