måndag 18 september 2017

Kur för hälsotidning utan att den var dålig

En tidning kan, precis som människor, ibland behöva någon kur för att komma i form.
I Södermanland har befolkningen fått Min hälsa från Landstinget. Nytt format och annan layout.
Är den då ”friskare” än föregångaren? Nja, nu tycker jag inte den förra vara så ”sjuk”.
Ordleken kan vara billig, men lite ligger i liknelsen.

När nya redaktören Johanna Haugness började för snart ett år sedan ville hon direkt ta tag i tidningen.
- Jag ville bidra till en lättläst tidning som kändes hälsosam och inspirerande, säger Johanna.
- Den skulle också erbjuda något för de flesta, oavsett om man läser hemma i lugn och ro eller 5 minuter i ett väntrum.
Johanna tyckte texterna var för svåra, bilderna för mörka och tunga och tempot i tidningen inte tillräckligt bra för att nå vår breda läsargrupp.
 
- Sörmlänningarnas läsvanor och förkunskaper om vård och hälsa varierar väldigt mycket. Våra läsare har heller inte bett om att få tidningen, den är gratis och skickas hem till alla sörmländska hushåll.
Ytligt ger Min hälsa direkt tre signaler: nytt format - A4 är klippt lite på höjden - nytt papper och ny logo.
En leende familj möter läsaren på omslaget. Ett av barnen har matallergi och familjen fick lägga om kosten. Artikeln fick ett uppslag (ovan).
Andra stora reportaget handlar om hotellchefen Sarah Böhlmark (ovan t h) som tidigt upptäckte att hon led av pollenallergi. Med åren lärde hon sig hantera problemen och är nu alltid förberedd när våren och sommaren kommer.

Artiklarna ingår i temat allergi. (Detta är första numret från försommaren i den nya formen.)
Båda reportagen lyfter fram människor i vardagen. Lättsamt skrivet, kortare texter och positiv ton. Läsarna kan känna igen sig och få ny kraft kring sin egen hälsa.
Var femte sörm-
länning anses ha besvär med aller-
gier. En över-
läkare intervjuas om olika läkemedel som finns.
En lista finns med svar på de vanligaste frågorna, rakt och lättfångat. En kort text ger info om var allergivården finns att få. Korta faktarutor hör till alla artiklar.
Mixen med människor och fakta balanserar bra. Två andra längre artiklar handlar dels om vanliga sommarolyckor, som avklippta tår av gräsklipparen eller brännskador vid grillen (ovan) och om äldre personers matlust.
 
Layouten har gjorts av byrån A4. En del av deras signaler känns igen: gula runda plattor och gula överstrykningar av något som ska framhävas. Likaså en tunn dragen linje för hand med pil.
Ljust och lätt på 24 sidor i behändigt format. En miss kan vara att texten till faktanotiser är lagd på en grå bakgrund. Det kan bli svårläst i vissa ljusförhållanden.
Min hälsa har kommit ut i nära tio år. Design och omfång har varit samma genom åren, men formatet har varierat.

Hur var då den gamla varianten (ovan)? Jag håller inte riktigt med Johanna Haugness om att texterna var tunga, bilderna mörka och tempot för lågt.
Formatet var knappt en centimeter kortare och nära två centimeter bredare än A4 med vitt, blekt matt papper lite tjockare papper.
När den här typen av format dök upp hos olika tidningar tyckte jag att det var en spännande och annorlunda variant. Men det är förstås en del år sen.
Visst kan bilderna vara lite mörka i bakgrunden, men då är det fotografen som valt det. Människor i bilderna kom fram tydligt.

Temat var smärta och huvudpersonen en tjej som spelat fotboll, men drabbats av ett trasigt korsband. Efter 10 månaders vila gjorde hon comeback, men det kändes inte bra. Det blev bara den matchen, sen vila resten av höst och vinter.
Något för Zlatan att tänka på när han närmar sig comeback.
En större artikel handlade om en man som drabbats av cancer. Senare fick bältros vilket gav en enorm smärta i ena armen. Nu kämpar och tänker han och frun i en positiv anda för att stå ut med allt.
En överläkare intervjuas om endometrios, kraftiga menssmärtor som många kvinnor drabbas av (ovan t h). Ingen träder dock fram och berättar om det.

Övrigt innehåll kan ses som info från Landstinget: att känna igen kroppens varningssignaler (nedan), hitta rätt i djungeln av smärtstillande medel och var hjälp finns att få. Snyggt presenterat i små block med olika illustrationer.
Två sidor är temat Aktuellt - korta notiser om nyheter med små bilder och teckningar till.
sista uppslaget kommer sidan Lättläst – sammanfattningar av de tre större reportagen i kort text med större stil.

Nu tycker jag att hela tidningen i den gamla formen var lättläst och layouten uttrycksfull. Typsnittet i rubriker och texter var lite annorlunda, men inte svårt på något sätt.
Med den nya och lite mindre Min hälsa ser kanske sörmlänningarna det mål Johanna Haugness vill nå:
”En informativ och folklig tidning med enklare texter utan att innehållet känns mindre seriöst”.

FOTNOT: Största förändringen ligger mot äldre nummer. Även i nr 1 gjorde Haugness och A4  förändringar. De äldre var mera sjukhusmässiga och landstingsinformation. I förnyelsen blev det mera journalistiskt och människor lyftes fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar