måndag 16 maj 2016

Glansig antikvärld utan tv-profiler

Sommar, auktioner, loppisar och läge för fynd.
Säsongen är igång och folk är på jakt.
Passande kan då vara att kolla in tidningen Antik & Auktion.
"Nordens största tidning om antikviteter, inredning och konst", säger den om sig själv. Och dessutom ökar den 2 000 ex! Inte illa i dagens kris för papperstidningar.
 
Det är heller inget skimmer av gammaldags över tidningen. Blänkande papper, mycket färg och lite större format ger tyngd och en fräsch profil.

Vad är mera sommar än jordgubbar med socker serverat i gammaldags skålar. Till det saft.
Med det omslaget lockar Antik & Auktion.

Första reportaget inleder med massor av sommarcharm. En kolonistuga på 20 kvm  innehåller mängder av fynd från auktioner och loppisar: porslin, speglar, möbler som stolar, skåp, bord och porslin, speglar och tavlor. Allt helt rätt i en lite gammaldags charmig stuga. En enkelsida hakar på med tips till läsaren om lämpliga saker som behövs till det egna sommarkalaset.

Inledningen kopplas inte direkt till antikviteter. Men kvalitén på grejerna höjs på insidorna.
Joseph Franks färgstarka målningar (ovan) lyfts fram efter ett detektivarbete som gett en bok och i sommar en utställning på Millesgården.
En genomgång sker av kommande kvalitetsauktioner. På skånska Brösarpsmässan
(t h)hittas hantverk med kvalité. Jodå, allmogeskåpen är många, både målade och slitna med patina.

Tips finns på antikviteter med det lilla extra. En liten spegel från Wrights med gnistrande kristaller för 64 000 dollar är kanske det läsaren söker.
Andra billigare fynd kan göras på en stadsauktion. En
jugendvas för 800 kr eller en gunghäst för 1400 kr.
På slutet av tidningen försöker läsarna prångla ut sina fynd (t h): kaffekoppar, glasskålar, tavlor, ljuslampetter, malmkrona... från några hundralappar upp till flera tusen.


Småland är möbler, långt mer än Ikea. Kända formgivare har skapat mycket från de mörka skogarna. Stolar från Carl Malmsten och Bruno Mathsson och flera andra namn.
Andra stolar har blivit klassiker (ovan), som Ägget från Agne Jacobsen och 501 av Hans Wegners.
En inblick i Gunnebo slott (nedan) utanför Göteborg på 11 sidor är en ståtlig inblick i ett klassiskt sommarnöje, byggt för den rike grosshandlaren John Hall.


Mycket antikt och kvalité kommer fram på de 116 sidorna, blandat med lite mer överkomliga fynd. Färgstarka sidor där bilderna dominerar, många motiv är frilagda motiv för att komma fram lite bättre, men layouten blir ändå inte rörig. Texterna är korta, ett fåtal är längre och även här andas kunnighet och säkra fakta av kunniga skribenter.

Jag hittar inga profiler som går hem hos folk, som Knut Knutsson från Antikrundan i tv (han finns dock med i en annons inför säsongens rundor) eller Karin Laserow från Bytt är bytt.
Men Joachim Bengtsson från Antikrundan är med som expert. För den klassiska skulpturen med en pojke och en hund tar han ner värdet till en dryg tusenlapp. Det var många fler för några år sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar