måndag 14 september 2015

Mera mat med en varm ton

Mycket kärlek till mat krävs för att kunna ta emot allt som presenteras.
I tv lagas mat i alla kanaler.  I tidningshyllorna är konkurrensen stentuff.

Den ganska nya tidningen matkärlek kan göra både marknaden och läsarna mätta.

Med matkärlek i handen kan läsaren bli lite hungrig. Det matta pappret i omslaget känns behagligt för både ögonen och handen. Priset 49:- lyser i gult och 47 recept i en annan ruta. En dryg krona för mycket mättande.
Den behagliga känslan från omslaget fortsätter på insidorna. Ett fint vitt papper och en läsvänlig stil i texten.

Innehållsförteckningen med Varsågod är en lätt aptitlig meny.
Som i alla tidningar inleds det med några sidor notiser och kortare artiklar. Först på sidan 18 smäller det till med ett slag för kött. Första receptet är högrevschili.
Sen följer allt i ett mjukt tempo. Matkärlek gör inte som en del andra tidningar där sida efter sida fylls läckra matbilder som gör läsaren mätt redan efter en kort bläddring.


Här mixas recept och bilder med olika reportage, både personer och ämnen. Öppningsuppslagen har ett magasinstuk över sig. Mejerivaror, skolmat och vitkål och konsten att göra eget nötsmör är fyra ämnen. Frukost är också ett större tema: fixa läckra alternativ till ägg och bacon. En annan redaktör gör själv fyra alternativa höjdare att starta dagen med: äppelscones, pannkakor, bananvåfflor och morotsfrallor.
I personreportagen finns Katrin Zytomierska om sin kostfilosofi och Kristin Kaspersen om glutenfritt. En ung kvinna gick ner 42 kilo med LCHF-metoden.


Chefredaktören Anne Aobadia gör en meny med vardagsmat som får lite lyx över sig. Här blev jag direkt sugen på två rätter: moussaka a la LCHF och nektarinkaka. Moussakan sprack direkt. Jag kunde läsa ingredienserna men helt omöjligt själva tillagningen. Texten var inlagd i bilden. Vita bokstäver försvann mot vit eller mycket ljus bakgrund. Även i några andra recept var det samma fel. Ett misstag tidningar gör ibland. Det ser snyggt ut på skärmen, men blir helt oläsligt i tryck på papper.
Nektarinkakan fick bli ett praktiskt test: omslagets sockerfria kaka såg läcker ut. Men... undras om det inte blev ett litet tryckfel i receptet. 150 gr rumsvarmt smör är mycket. Min form flöt i smör efter gräddningen.

Omöjligt att läsa delar av texten på högersidan.
Ingredienserna till de olika recepten är inte alltför ovanliga. De flesta har många hemma eller hittar i närmaste butik. Här brukar mattidningar ofta briljera med de mest märkliga tillbehör.
Men po fiber och fiberhusk finns inte i mitt skafferi.


Matkärlek görs av förlaget Mediavänner som även gör några andra nyare och pigga tidningar om mat, bakning och även en om löpning. Vissa grafiska signaler kan kännas igen från alla, men det blir så när de görs gemensamt.
Matkärlek söker en annonssäljare. Denne har nog en del uppdrag som väntar. Bara åtta sidor annonser på 100 sidor är lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar