måndag 6 juli 2015

Bara Skåne och mest en turistguide

Det är mycket Hasse Kvinnaböske nu.
Mitt i den gulaste rapsåker stickar Hasse upp med sin gitarr.
På scener, tv, tidningar - och i Skåne.
Mer Skåne och Hasse kan det inte bli än på omslaget till Magasinet Skåne.


Omslaget är bara början på hur mycket Skåne det kan bli.
Hasse lägger själv beslag på 11 sidor. På alla bilder poserar han i miljöer som är typiska för landskapet - och alltid med gitarren. Till och med kossorna verkar gilla Hasse.
Intrycket kan lätt förstärka att skåningarna är dryga och självgoda.


Hela magasinets syfte är att lyfta fram Skåne på de 116 sidorna.
För skåningarna är det inte mycket nytt, mest "det vanliga" som finns i sommarlandskapet. Allt kan ses som en turistguide för de som vill resa runt. Hasse är det enda journalistiska reportaget. Andra kända skåningar dyker upp men då som tipsare inom sina egna områden.

Tina Nordström tipsar om sommarmat, hämtat ur hennes nya kokbok. Anne Lundberg, Peder Lamm, Joakim Bengtsson och Måns Nilsson om loppisfynd.
Jag hittar sen ett helt smörgåsbord av vad Skåne bjuder på, ofta med innehavarnas egen presentation. Alla med en ruta om öppettider, telefonnummer och webbadress.
Allt indelat i block: Det goda livet, loppisar, smakupplevelser bland mat och kaffeställen, renodlade guider om fika, äta och shopping.

Layouten är rak och läsvänlig, gjord av Staffan Frid som inte brukar krångla till det. Pappret blankt och glassigt. Bilderna är personporträtt och från affärer och kaféer.
Men åtta poseringsbilder med Hasse Kvinnaböske är lite för mycket, dessutom kommer omslagsbilden en gång till på insidorna.


Målgruppen läsare är nog de som bor uppåt landet och lockas söderut - till Österlen med allt vad som drar eller kändistäta västsidan kring Båstad.
Magasinet har kommit ut i fler år, är ganska annonstätt och har nog hittat sin nisch. I USA är den här typen av tidningar vanliga, främst städer som har sina egna magasin, dock mer journalistiskt inriktade. I Sverige är magasinet Skåne en av de få som vågat sig på det, men det är mest en turistguide.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar