måndag 8 juni 2015

Tog tillbaka till det gamla i ett nytt stuk

Från en kort och lite trendig logo till en riktigt gammaldags.
KA blev Kommunal-arbetaren.
- Vi hade tidigare KA som logo och så stod Kommunal-
arbetaren utskrivet i mindre stil under KA. Nu beslutade vi oss för att vi ville skriva ut hela namnet som tidningen faktiskt heter och har hetat sedan den grundades 1910. När människor pratar och har pratat om tidningen har de flesta alltid sagt Kommunalarbetaren. Därför tyckte vi att det blir tydligare och känns mer rätt att skriva ut hela namnet, säger chefredaktören Susanna Lundell.
Sett på omslaget kan bytet vara ett stort steg bakåt. Men formen är helt ny. Storleken har kapats en centimeter på både bredd och höjd och insidorna har fått en ny layout.
Byrån Kate har gjort designen i en workshop ihop med redaktionen.
När tidningar designas om så kan en del likadana signaler kännas igen i dem: siffror, smånotiser, runda plattor, vissa smalspalter.
Men få läsare gör en sådan jämförelse. Och kanske läsaren av Kommunalarbetaren inte alls märker så mycket. Det mesta är diskret gjort - lite nedtoning av vinjetter, ny rubrikstil och några kraftfulla öppningsuppslag.
Nu var den föregående formen inte på något sätt omodern. Läsarna ville gärna ha ett bättre papper. Men jag tycker det är samma som föra numret: matt och enkelt – eller säg ”kommunaltråkigt”. Jag gillar dock papperstypen som en möjlighet att skapa egen profil. Trycket gör att färger och bilder kommer fram bra.
Läsarnas synpunkter har också samlats in. De ville gärna läsa positivt om kommunalare. Det får de också: undersköterskan i hemtjänsten som efter 30 år fortfarande trivs med det, busschauffören som är glad för att nya regler kan kräva att personal får följa med om någon ny vinner en upphandling och kvinnan som blev av med magproblem efter en ny dietmetod.
Vanessa
Bitvis kan jag tycka att Kommunalarbetaren är en fläkt av både kvällstidning och populär veckotidning: listor avslöjar vilka som tjänar bäst och några starka personporträtt.
Kock/kokerska har högsta lönerna och bäst i Sollentuna. De har 6 000 kr mer i månaden än i Mariestad.
Solveig
Längre bak kommer ett stort reportage med fina bilder på pojken som blev kvinnan Vanessa. Strax efter kommer Solveig från filmen "Försvaret" också med en bra bild med en tatuerad överarm.
Gemensamt är att både jobbar inom det kommunala.

De kommunalanställda får en fräsch och lättläst tidning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar