måndag 27 april 2015

Läsning för fler än skogsfolkMycket skog går åt för att göra papperstidningar.

SKOGEN heter en tidning som kanske suger åt sig lite extra.
En snygg tidning med påkostat papper och ett lättläst innehåll.
Detta är skogsfolkets oberoende tidning. Fler än skogsägare hittar intressant läsning. Mycket kring skogen berör nästan alla.
Tidningen har nyligen fått ny form. Jag inte sett den förra, men formen är rak och enkel och med det vita pappret och korta artiklar är det läsvänligt. En fräsch profil där tanken inte bara verkar vara riktad till fackfolk.
Strukturen i innehållet är lagd i block med små vinjetter: Aktuellt med korta notiser, nyfiken på, virkesmarknaden, teknik, jobben, skogen testar.
I den här mixen finns i de korta notiserna flera allmänintressanta ämnen som skulle platsa i nyhetstidningar – eller om de är hämtat därifrån:
Kravet för ”körkort” för motorsåg skapar förvirring, hårdare tag ska tas mot förfallna hus ute i skogstrakterna, knepet med att bli av med snö på taken är enkelt – skotta bara taknocken, vid töväder börjar resten glida ner.
En skogsägare har uppfunnit en fällriktare som ska göra det säkrare att träd faller rätt vid fällning. Säkert en efterlängtat sak. Träd som faller fel brukar vara en tittarsuccé när filmsnuttar dyker upp på Youtube.
Tuff konkurrens råder om bränsleflis som används vid uppvärmning. Kutter och flis har slagit ut groten – fackspråk för spillet med grenar och toppar som uppstår vid avverkningen. Dessutom kommer sopor mer och mer.
Testet av underställ som håller värmen intresserar inte bara skogsfolk utan även friluftsfolk.
Och om någon undrar var den avverkade svenska skogen hamnar så går det mesta till Egypten – det näst största exportlandet. Här är befolkningen ung och behöver bostäder.
Bara några exempel på allmänintressanta artiklar.
För folk som har tungt jobb i skogen har redaktionen gjort det bra med att presentera läsningen på ett lätt sätt. Enkelt och rakt. Bara en tabell över virkespriserna var lite knepig. Ett typsnitt som var alldeles för litet och blekt gjorde det svårt att följa de många raderna.
Största reportaget handlar om jobb – och de finns i skogen. Här kunde rubrikerna varit lite vassare. ”Framtiden? Absolut” står det på omslaget. Absolut är ett av de vanligaste vardagsorden och med en bild på en ung kille med motorsåg går signalen fram. På insidorna står ”Här finns framtiden”.
Nu vänder sig inte tidningen till en bredare allmänhet men rubrikerna kunde varit rappare. Med en ung kille, motorsåg, träd och jobb direkt efter gymnasiet, så fanns förutsättningar. 
Det är inte bara i skogen framtidsjobb kan finnas.
Även tidningen SKOGEN verkar ha det. Två lediga tjänster utlyses i detta nummer. En positiv signal när det sägs att papperstidningar är starkt nedåtgående.
Tydligen går det bra för SKOGEN. Upplagan är 14300 ex (2013).
Chefredaktören heter Bengt Ek och redaktören för grafisk form heter Peter Björck. Träffande namn för en skogstidning.
Men varken Lind, Lönn, Book, Rönn, Ahl, Asp, Ask, Gran, Hassel eller Hägg finns med i redaktionsrutan. Någon kanske dyker upp när de nya jobben tillsätts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar