måndag 23 juni 2014

Sommar och semester med kultuvård

Sommar med längtan till stugan, torpet och gården.
Det kan ge uppsving för en tidning som skriver om det.
GÅRD & TORP är specialtidningen som ökat sin läsekrets, enligt Orvestos senaste mätning.
Det är inte många tidningar som lyckas med det i dag.

Jag har gått igenom tidningen förut. Den håller sin stil, pålitlig och med goda råd.

Är gården eller torpet tänkt som avkoppling, är det knappast rätta tidningen.
Här är det jobb och kulturvård.


Redan omslaget och rubriken kan få mig att reagera:
Måla i sommar.
Det hotet eller längtan har alla husägare över sig varje sommar.
En stor gammal faluröd gård säger att hela semestern ryker om den ska målas om.
Den kräver, som andra hus och färger, en del förberedande jobb innan den stryks på och ger den äkta svenska stilen.


Falu rödfärg är den mest klassiska svenska färgen. Den är populär och finns i flera nyanser: svart, vitt, grått, gult, grönt.
Husen på bilder är de flesta röda.
Helt riktigt finns då ett reportage om Falu rödfärg - det röda guldet - från råmaterialet i gruvan till de svenska husväggarna.


Måla är det här numrets tema och det ges instruktioner i konsten att själv blanda till en annan kulturfärg: äggoljetempera.
Ägg, färgblandning och linolja.
Vacker färg i många fina nyanser som tar tid på sig att torka i etapper. Doften gör att man kan känna sig extra nöjd med jobbet.


En inblick i husen är en uppvisning i den gamla gårds- och torpstilen: pärlspont målat i olika färger, järnspisar, gamla kaminer, spröjsade fönster i äldre stil, blommiga tapeter, trästolar i glada färger, breda golvplankor…
En kvinna ville bygga nytt i 20-talsstil, men med modern funktion. Det gick på tre månader. På bilderna ser det inte nybyggt ut, varken ute eller inne. Alla gamla detaljer finns med, utom möjligen kylskåpet som bryter av.


Gård och torp kan kräva en tillhörande trädgård med passande klassiska växter. Ett företag har satsat på att få fram de rätta fröerna.
I många tidningar brukar det numera dyka upp ett reportage om någon som satsat på ett bageri. Är det inte surdeg så åtminstone en gammal bakugn som är grunden. Gård & Torp hittade paret som flyttade från storstaden för att satsa allt på en gammal vedeldad bakstuga.


Gård & Torp har inte gjort någon grafisk förändring eller kommit ut som ”ny”. Så där kan inte nya läsare lockats. Den lockar nog mer för att den känns präktig, pålitlig och har de goda råden. Tempot i tidningen är betydligt lugnare än andra som satsar på gör-det-själv-temat. Det vita halvmatta pappret känns också skönt.

En skön titt och läsning om klassisk svensk byggnadsstil som avrundas med en annonsmarknad där allt det gamla finns att köpa, ofta nytillverkad i rätt material och stil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar