måndag 6 maj 2013

"Sydsvenskan kommer inte att styras från Dagens Nyheter"

Sydsvenskan och Dagens Nyheter står inför ett omfattande samarbete.
Ingenting sipprar ut om i vilken form det ska ske.
Spekulationerna är många. Inte minst i denna blogg har jag lagt fram hur det kan bli.
- Det dyker alltid upp spekulationer, de flesta helt galna, har Sydsvenskans VD och publisher Lars Dahmén svarat på det.

Här svarar Lars Dahmén på några frågor.
 
Det sägs att du är utsänd från Stockholm för att samordna Sydsvenskan/DN och hålla i yxan med obehagliga beslut. Vad säger du om det?
- Det sägs så mycket dumt, den här branschen älskar att spekulera. Mitt uppdrag är driva Sydsvenskan på bästa möjliga sätt. Som konjunkturen ser ut just nu så innebär det förstås att en del tuffa beslut måste tas, här skiljer sig inte Sydsvenskan från någon annan tidning. Men det handlar verkligen inte om att ”hålla i yxan”, det handlar om att genomföra nödvändiga förändringar i en bransch som är mitt inne i en stor omställning. Sydsvenskan är en fantastisk bra tidning, vi når fler läsare än någonsin, har ett enormt starkt varumärke och det vi gör får mycket stort genomslag. Det finns så mycket positivt att bygga vidare på när det gäller Sydsvenskan.

Förre chefredaktören Daniel Sandström (bilden) lämnade tidningen direkt när du kom. Ställdes han redan då inför vad som skulle hända med Sydsvenskan?
- Det är fel. Daniel och jag jobbade tillsammans i över ett år innan han sade upp sig och slutade.
Det är väl känt att tidningar med olika utgivningsorter samordnar sig med samma material. Varför skulle inte Sydsvenskan/Dagens Nyheter göra samma sak?
- Redan från första dagen på Sydsvenskan för snart två år sedan har jag varit tydlig med att vi måste arbeta smartare och mer effektivt. I det ingår att samarbeta kring allt som går att samarbeta kring, från IT till temabilagor. Det vi däremot inte kan göra är att tumma på vår redaktionella kvalitet och det som gör oss till den starka tidning vi är. Här har vi inom Bonniers bildat ett nytt affärsområde där våra fyra starka dagstidningar ska samverka där det går (DN, DI, Expressen och Sydsvenskan).

”Nonsen” har du tidigare sagt i en intervju om att
Mat i Sydsvenskan
Sydsvenskan/DN ska innehålla mycket av samma material. Står du kvar vid det uttalandet?

- Det jag sagt och fortsätter säga är att vi inte kommer att gå samman, inte bli en gemensam organisation och att
Mat i Dagens Nyheter
Sydsvenskan inte kommer att styras från Dagens Nyheter. Sydsvenskan är södra Sveriges ledande morgontidning och som sådan måste den förstås drivas
från Malmö/Lund. Det är nonsens att tro något annat.

Jag har i tidigare inlägg sagt att inrikes, utrikes, mat, motor, resor och en del riksnöje kommer att bli exakt samma i Sydsvenskan/DN, senast till årsskiftet. Förnekar eller bekräftar du ett sådant påstående?
- Där det går att samarbeta med andra, med DN eller annan part, utan att läsarna reagerar negativt kommer vi försöka att göra det. Men att det skulle leda till att det blir exakt samma feature i DN och Sydsvenskan har jag mycket svårt att tro.


Du bör kunna ha sett hur Kvällsposten integrerats i Expressen. Hur tycker du KvP håller kvar sin profil som egen tidning?
- Jag är övertygad om att Expressen och Kvällsposten gör det som är bäst för dem, men det är inte min uppgift att recensera andra tidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar