måndag 19 november 2012

Måndagskrönika: En chef till som inte vill vara med om sammanslagning

En chef-
redaktör som hoppar av.
Inte alls ovanligt i dagens medie- 
värld.
När Sydsvenskans Daniel Sandström i veckan meddelade sin avgång så har det sin förklaring:
Han vill inte vara med om de stora förändringar som sker när Dagens Nyheter och Sydsvenskan samordnar mera.

Ett första steg i samarbetet mellan tidningarna kom för två veckor sedan när Sydsvenskan presenterade sin nya layout. Den är helt anpassat efter Dagens Nyheter.
På onsdag utses Lars Dahmén som publisher på Sydsvenskan. Han får uppgiften efter Sandström att berätta om det fortsatta samarbetet.
Det blir inga roliga besked för Sydsvenskans redaktion.

I Malmö skedde ett näraliggande exempel för ett år sedan.

När Expressen flyttade hela Kvällspostens redigering till Stockholm tog Kvällspostens chefredaktör Lars Mohlin (bilden) beslutet att hoppa av.
I praktiken innebar förändringen nästan en nedläggning av Kvällspostens redaktion. Det var något Mohlin inte ville stå för inför sina medarbetare.

Lika dramatiskt som för Kvällsposten blir det inte för
Sydsvenskan. De har mera eget lokalt material och en egen annonsmarknad.
Om ett år flyttar Sydsvenskan till nya lokaler, anpassade efter hur många medarbetare som behövs. Det blir färre, främst inom redigeringen.


Vinsterna i samordningen är många. Bara en som skriver om bilar, en om vin, en om mat och det presenteras på ett och samma sätt i båda tidningarna.
Inrikes- och utrikesmateral, radio-tv och även ekonomisidor på vardagar slås samman.
Allt detta material redigeras på ett ställe, med största säkerhet på Dagens Nyheter i Stockholm.
Kvar blir rent lokalt material, i Sydsvenskan Del C med Skåne och sporten, i Dagens Nyheter heter den Sthlm.
Enskilda kulturartiklar är också lokala. Sydsvenskan har en nyligen startat en ekonomibilaga i samarbete med Helsingborgs Dagblad.

 
Weekendläsningen samlas snart i nya bilagan Citymagasin, gemensam för DN, Sydsvenskan och GöteborgsPosten. Till våren kommer ett första nummer om resor. Tre olika editioner sägs det bli, mest för lokala annonser. Texterna blir nog samma för alla. Sen ska det spottas ut massor av temamagasin precis som Expressen gör: hundar, hästar, semester, grilla, historia, mat, baka, kök, heminredning, trädgård…

På måndag: Mys-Ernst blir tidning.

2 kommentarer:

  1. Jag kräks på hur dagstidningar förstörts av feature för den yngre medelklassen vilken väller fram på sida efter sida. Och krönikörer till förbannelse som tycker i parti och minut. Efter 50 år av daglig morgontidningsläsning sa jag upp sydsvenskan för exakt ett år sedan. Vilken befrielse! Jag fyller sedan länge mitt behov av nyheter och faktareportage annorstädes, något som Sydsvenskan borde gjort. När tidningar släpper sitt ursprungliga huvudsyfte att i demokratins tjänst förmedla nyheter och fakta inom olika delar av samhällslivet så har de tappat sin legitimitet och saknas enbart möjligen av fiskhandlare på torget som behöver något att slå in sina torskar i...

    SvaraRadera
  2. Där slog du huvet på en spik, Anna-Mi! Jag sa också upp tidningen för nåt år sen. Hittade inte nyheterna bland allt lull-lull och jättebilder där största delen av fotot upptogs av en svart yta. Kan man hoppas på en uppryckning när DN får inflytande? I så fall ska jag prenumerera igen... Trots allt saknar jag bläddret... (Tips: läs Internationalen - bra nyhetsförmedlare!)

    SvaraRadera