måndag 2 juli 2012

Upp på hojen - här finns utmaningar!

Cykelhjulen rullar för fullt.
Motionsloppen lockar rekordmånga.
Och alla cykelställ är överfulla.
Cykelvågen öppnar för en ny tidning - Cycling Plus.

Cycling Plus är en svensk översättning av den engelska originaltidningen.
Det märks tydligt.
Några svenska artiklar smygs in: ett om cyklister i Lammhult, en träningsresa till Italien, motionslopp, tempospecialisten Johan Lindh och om att pendla med hojen till jobbet.
Det räcker inte riktigt för att skapa identifikation. Men nu är det första numret och det blir nog mera svenskt i kommande nummer.

Det här är inget för vardagscyklisten, knappast ens för den vanlige motionären. Det är nördarnas tidning. På 124 sidor lämnas inget åt slumpen för dem som vill ta steget fullt ut och ha järnkoll på allt:
cykeln och alla detaljer, träningen, loppen, pulsen, mjölksyran, musklerna, massagen, ryggen, fötterna, maten, vilan, återhämtningen - och vardagspusslet i allt detta.

När allt är översatt blir texterna tyvärr opersonliga. Inte ens en rolig krönika eller kåseri hittar jag.
Jag hittar inte heller några namn på de som skrivit artiklarna eller tagit bilderna - detta som oftast är det viktigaste i alla tidningar.
Det tar också lite tid att vänja ögonen vid läsningen. Typsnittet i texten är lite blekt och känns ovanligt.

Entusiasterna har fått en ordentlig guide och bibel: kompakt, faktaspäckat och mycket läsning. Mer än 500 tips har tidningen själv räknat ut.

En riktig utmaning och signal om vad som gäller är reportaget om att träna inför ett långlopp och använda semestern för ett lopp i Alperna.
Det räcker med tre månaders träning. Sen kan det vara dags att ställa upp. Men var förnuftig, varnar tidningen. Så Tour de France gäller väl inte, även om träningen känns så. Ett 5- eller 10-millopp räcker.

Jag nöjer mig med att lugnt trampa vidare på min gamla mormorscykel. Och jag ska njuta av att titta på Tour de France i tv-rutan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar