onsdag 20 juni 2012

Expressen satsar mer på GT och Kvällsposten

Kvällstidningarna Expressen, GT och Kvällsposten görs nu helt i Stockholm.
En samordning som oroade många medarbetare, men som blivit bra, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i den här intervjun.
Mattsson lovar också mer satsningar på de lokala editionerna GT och Kvällsposten.
Och han säger att det inte är aktuellt att kalla alla tre tidningarna för Expressen.

* Vid samordningen pratade du om synergier. Hur vill du rakare och klarare beskriva det?
- Några exempel: Med redigering av alla tre editioner på samma ort ökar möjligheterna till att hitta duktiga inhoppare vid sjukdom och ledigheter. Vi kan också samarbeta bättre över editionsgränserna när Expressen, GT och Kvällsposten ska publicera samma material vid väldigt stora nyheter . Det blir också enklare med fortbildning av medarbetare, med arbetsledning och genom att verka i en större grupp kolleger som pratar om formfrågor blir det också mer stimulerande för den enskilda redigeraren. I ett större perspektiv så har i dessutom precis bildat ett nytt affärsområde, ju varit ”GT/Kvällsposten”, med Torbjörn Wittström som chef. Han har ju varit vd och vice vd för GT och Kvällsposten tidigare, och nu när vi ska göra satsningar på editionerna är Tobbe rätt man att göra affärerna.

* Är det inte mycket ”ryggsäcksredigering” i dag, att någon hänger över den som sitter vid skärmen och ger anvisningar eller att mycket bestäms i förhandsmallar?
- Vi har inte särskilt många ”förhandsmallar” alls, faktiskt, och själv är jag rätt skeptisk till den layoutstyrda produktion som allt fler morgontidningar inför. Däremot hoppas jag verkligen, utan att veta exakt hur det förhåller sig eftersom jag inte är här på nätterna, att redigeringsledarna har en mycket tät dialog med redigerarna. De enskilda sidorna är delar av en helhet, och en tidning blir bättre om en redaktör tar ett helhetsperspektiv. Detta utesluter inte kreativ layout eller ett grepp som sticker ut, men någon ansvarig måste prioritera vad som ska göras och var det ska ske. Det finnas ibland en gammal romantisk föreställning om att en sida görs bäst om redigeraren sitter ensam och spånar, men så är det förstås inte: det är nostalgi och i en tid då konkurrensen är stenhård måste vi vara mycket mer strukturerade än tidigare.

* Ofta är det tema på sidorna, samma ord och layout över flera uppslag. Hur ser du på den utformningen?
- Om du syftar på så kallad pendang-redigering där man på flera sidor om samma ämne tar ett likartat formgrepp, så är det naturligtvis positivt. Det kräver ofta lite mer utrymme och en mer genomtänkt form, men eftersom genomredigerade sidor fortfarande är en konkurrensfördel för kvällspressen så vill vi gärna ta sådana grepp som pendang-redigering om vi kan. Men den största skillnaden mot tidigare är nog att vi i dag har möjlighet att göra sidor som tar lite längre tid, vi har faktiskt lyckats höja högstanivån lite - som man exempelvis kunde se häromdagen när vi skrev om biltullarna i Göteborg. (bild)

* Kvällsposten och även GT hade en stil som medvetet bröt mot Expressen. I dag är det ingen skillnad alls, det är Expressens stil rakt igenom med bara ett antal lokala artiklar. Hur tror du det fungerar i den lokala försäljningen?
- Nja, Kvällsposten och GT hade inte bestämt sig för ”en stil som medvetet bröt mot Expressen”. Kvällan och GT hade också tidigare exakt samma stilbok som Expressen, men saknade då resurser för att genomföra stilen så bra som det var tänkt. Men nu, med närmare tillgång till bland annat tecknare och bildhanterare, kan vi ha mycket mer fokus på sidorna. Jag har träffat så många - som flera chefredaktörer, bland annat Jonathan FalckGP - som hyllat den nya redigeringen. Med den nya organisationsmodellen för riksredigering kan vi ha högre ambitioner än tidigare för olika tillägg som faktarutor, grafik, kartor och det syns ju också i spalterna.
(Komplettering: frågan syfte främst på ”gamla” KvP och GT, före Expressens köp).

* När vågar ni ta det raka och logiska beslutet: att alla tidningar heter Expressen , men med diskret märkning ”Editon Kvällsposten” och Edition GT”?
- Jag tror inte det vore ”rakt och logiskt” att ta bort så starka varumärken som Kvällsposten och GT, vi är ju marknadsledande i Syd- och Västsverige och vi är det tack vare exempelvis lokala ledare- och kultursidor och lokala kvällstidningsnyheter. Det är något helt annat än Expressen. Vi kommer istället att satsa mer på editionerna, som bland annat bildandet av den nya affärsområdet bevisar. Tidningarna är vassare idag än tidigare, eftersom vi infört nya innehållsmoment och fått mer fokus på förstasidor och löpsedlar. Jag är väldigt nöjd med Kvällsposten och GT och vet att det är mycket på G inför hösten. Vi har flera lokala förstasidor i dag jämfört med tidigare, då editionerna ofta förlitade sig på Expressens riksmaterial, och ett bra exempel på hur vi jobbar är väl GT:s stora E20-kampanj som fick över 20 000 namnunderskrifter.
* Flera medarbetare pendlar i dag från Malmö och Göteborg och gör jobbet i Stockholm, ofta på telefon om saker som händer runt husknuten på hemmaplan. Kan det inte vara lika bra att ha fler tjänster i Malmö/Göteborg?
- Redigeringen av Kvällsposten och GT är ju centraliserad eftersom det, faktiskt, är det mest effektiva sättet att organisera produktionen. Alla andra stora och små tidningar har inför detta tidigare, senast meddelade Skånemedia att man gör samma sak, men var medarbetarna väljer att bo kan jag inte synpunkter på. Vi har fler som pendlar till Stockholm än bara från Malmö och Göteborg, men om vi har samordnat redigeringen och arbetsledningen på natten så måste vi också ha nattreportrar i tjänst där. Vi har dock reportrar i Malmö och Göteborg med, i tjänst en stund efter midnatt, och man bör komma ihåg att om vi inte hade centraliserat redigeringen - då hade vi tvingas till en större personalminskning med många färre reportrar. Tack var den nya modell har editionerna fått en bättre ekonomi och det kommer att möjliggöra satsningar, mer än så kan jag inte säga än.

* De som pendlar står inför olika val: fortsätta pendla, flytta till Stockholm eller säga upp sig. Vilket råd skulle du vilja ge till dem?
- Vi har faktiskt folk som pendlar till Stockholm från många olika orter, och var man bor måste man ta ställning till själv. Men det är kul att de som kommit upp till Stockholm från Malmö och Göteborg är så positiva, eventuella farhågor har ju kommit på skam och dessutom känns det som om redaktionerna i Malmö och Göteborg fått en nytändning med sina nya fokus och två drivna chefredaktörer. Medarbetare som tidigare jobbat i Malmö och Göteborg men valt att börja i Stockholm har flyttat hit fullt ut och flera som jag tala med säger att det varit en nytändning att komma upp.

* På sista tiden har Expressen haft en sport i att varje dag har några ordlekar eller vitsar i rubrikerna. Ofta omdiskuterat. Vill du nämna någon du tycker varit bra och någon som inte suttit där?
- Jag recenserar nog helst inte enskildheter, men ”BIG BENG”-förstasidan när vi kuppade och projicerade en bild av Zlatan på Big Ben i London inför Englandsmatchen är väl redan en EM-klassiker. Flera utländska medier uppmärksammade den, och det är viktigt att våga ha såna rubriker. Kvällsposten skrev ”DOPP NYTT ÅR” när folk badade på nyårsafton, och ibland är det inte konstigare än så. GT hade rubriken ”SICKEN GOSHÖRNING” om en ny noshörningsunge i Borås djurpark… det är ju genialiskt. En kvällstidning måste ha den här glimten i ögat, det finns så många tråkmånsar i medierna som inte leder med orden - men såna ska vi aldrig bli.

* Kvällsposten har ibland besvär med förseningar på grund av samdistributionen med Aftonbladet. Ser ni över alternativ i distributionen?
- Alla kvällstidningar, alltså också Expressen och editionen GT, har drabbats av den nya samdistributionen och vi har vidtagit flera åtgärder för att få ut tidningarna tidigare. Upplagorna har nu stabiliserats på en högre nivå än tidigare, då distributionen lades om, men vi följer förstås detta fortsättnings trots att klagomålen är färre numera.

* Är det aktuellt med indragning av viss distribution, t ex avlägsna orter eller liten försäljning?
- Nej. Distributionen är dyr, men några sådana planer har vi inte. Flera morgontidningar har visserligen genomfört sådana besparingar och jag vet att det är fler sådana åtgärder på gång i branschen, men vi arbetar ju med att stärka Kvällsposten och GT och inte tvärtom.

* Upplagor minskar för alla tidningar i dag. Hur har första halvåret varit för Expressen och de separata editionerna?
- Vi fortsätter att vinna marknadsandelar gentemot Aftonbladet. Jag kan inte avslöja siffror, men Orvestos räckviddsundersökningar har ju slagit fast att vi är större på söndagar och upplageutvecklingen ser ännu mer positiv ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar