måndag 11 juni 2012

Bibeln och Guiden i en egen match

Sverige vinner inte guld i EM-fotbollen.
För tufft när sexton länder gör upp.
Bara två tidningar gör upp om bästa guiden.
Och vem vinner där..?

Vi har sett dem förr:
Expressens Superguide och Aftonbladets
Bibeln.
Tunga, genomarbetade guider när det drar ihop sig till ett stort sportevenemang.
Nu går de en ny match igen.

Tempot känns direkt starkt i Aftonbladet. Som spansk fotboll och lite Barca: offensivt och sprakande - men lite för mycket ibland.
Där är Expressen som Italien oftast gjort sig känt för: stramt och disciplinerat, effektivt utan att det gnistrar till. I gårdagens match gnistrade det dock lite.
Aftonbladet håller farten rakt igenom - dragarbilder och rubriker över hela uppslag - kraft som ögonen fångar in. Personporträtten på de svenska spelarna går på enkelsidor.
Tempot är inte samma i Expressen. Zlatan inleder och Hamrén följer efter i en snygg öppning (bild ovan). Resten är återhållsamt med rubriker i två-tre rader på enkelsida. Enkelt och lättläst förstås.
Jag ger Expressen poäng för två ordlekar i rubrikerna: ”Landslaget ska bli Francks rike”. (Spelaren heter Franck och spelar för Frankrike - bild ovan) och även ”Cecha in en äkta vinnarskalle”. (Peter Cech, tjeckiske målvakten med hjälmen).
Aftonbladet plockar i spelarporträtten fram det mänskliga och personliga. Bra texter som går igen i rubrikerna.Bilderna är nästan bara från matcher med spelarna. Aftonbladet har flera arrangerade, mest poseringar. Den med Elmander (bild ovan) var lite annorlunda. Många infällda rubriker i alla bilder drar ner betyget. Ett stort minus också för att personer får ansiktet i mittvecket (bild nedan). En grundregel är att det inte får förekomma!Den tekniska lekstugan - med Indesign och Photoshop - ”vinner” Aftonbladet: hela skalan med inkopieringar, skuggningar, färgtoningar, konstgjorda rubriker… Tekniknördarna har haft julafton. Ibland snyggt. Men sida efter sida blir det överarbetat.

Resultat: oavgjort… En blandning med lite mindre indesign och photoshop från AB och Expressens strama hade kunnat bli perfekt:
En superbibel.

1 kommentar:

  1. Expressen fokuserar bara på Zlatan på sidan ett. AB gör en mycket bättre etta

    SvaraRadera