måndag 18 juni 2018

Mycket lika som bär om sommaröarna

 
Sommar och semester och många lockas till någon ö.
Gotland och Öland är de största och lockar flest turister.
Båda öarna satsar på glassiga magasin för att fresta med sina många godbitar.
ÖlandsMagazinet - Ölands goda sidor - räcker hela sommaren och Gotland Just nu - för dig som älskar Gotland - ett nummer för varje månad.
En match med många sidor med mycket läsning och bilder.

Gotland frestar med ett omslag med innehåll som kan locka. Anna Brolin - ”känd från tv” - älskar ön för solnedgångarna, havet, orter vid kusten och golf. Anna gifte med en gotlänning vid ett litet fiskeläge med utsikt över Karlsöarna. Somrarna tillbringas i Ljugarn vid östra kusten.
Reportaget fyller de sex första sidorna, men så mycket Gotland handlar inte texten om. I stället är det mest om och kring hennes jobb i tv.
Men bilderna speglar det romantiska och avkopplande som hon hittar på ön.

Ölands omslag har bara en gul bakgrund med ett par solglasögon som flyter ut i en spegling. Förmodligen en koppling till ”solen och vindarnas ö”. Men som lockande omslag i ett tidningsställ fungerar det inte för att fånga in läsare.
Även här inleder ett längre reportage. Karin Fransson, välkänd kock på Hotell Borgholm, kallas också för örtdrottningen (ovan). På Öland hittar hon sina smakingredienser – nässlor, ramslök, svampar – som sedan gästerna får smaka av i hennes rätter. För sina rätter har hon tre år i rad fått en stjärna i Guide Michelin.
Karin borde hamnat på omslaget också för att locka in läsare.

Ett tungt reportage avslutar också Gotland – åtta sidor om Ingmar Bergman och hans Fårö, ön där han levde och spelade in några av sina filmer. Här var han, när han levde, anonym och skyddad av Fåröborna som inte talade om för nyfikna turister om var han bodde.
Nu firas han i en vecka från den 25 juni, 100 år efter han föddes: filmer, teater och musik och på födelsedagen den 14 juli hyllas han också.
Bilderna är fina och typiska för det karga landskap som en gång lockade honom. Men jag saknar bildtexter från miljöerna som visas.

Ölands längre reportage handlar om Kackelstugan, en gammal gård som blivit ett kulturcentrum med bokförlag, bryggeri, restauranger, bed and breakfast och ett brett musikliv.
Även här saknar jag bildtexter. Jag ser en bil, bilratt och lite från ett bryggeri men det bör finnas någon kort text till som ger lite mer.
Utgrävningarna i Sandby borg har fått stor uppmärksamhet och magasinet ger det fem sidor. Bland annat har en massaker från 400-talet konstaterats då borgens alla invånare slogs ihjäl.
Resten av magasinet är mera lättsamt om vad ön vill locka med.

Givetvis finns Sollidens slott med liksom Borgholms slottsruin, där Wilmer X gör comeback, och flera andra artister uppträder, främst under sista delen av juli.
Surfing, en levande prästgård, gröna gårdsidyller, gårdsmejerier, yoga, konstsommar, kamelmingel, mat och mycket annat lyfts fram.
De flesta artiklar går på två sidor med kortare texter och många bilder i kollage. Genomgående saknar bildtexter till bilderna. En kort förklaring ger alltid ett lyft när ögonen frågar vad som visas.

Gotland kör en uppbyggnad med artiklar bara på enkelsidor. Kraftfull rubrik i versal och korta texter men inga bildtexter här heller.
Cykellopp, ruiner, strandbarer, smultronställen, trädgårdar, kaféer och krogar, pensionat, musik och nöjen, Stora Karlsö och mycket annat finns med.
Genomgående är det presentationer där det skjuts in några citat från ägare eller arrangör.
På enkelsidor finns också många kortare notiser.

 
Grafiskt påminner båda magasinen om varandra. Breda textspalter med likvärdigt typsnitt. Gotland har kanske mera svärta.
De delar upp inslagen var de ligger – i norr, söder, öster, väster eller städerna Visby och Borgholm.
Öland har till varje artikel en kort sammanfattning på engelska och tyska.
Gotlands sidor med korta notiser har text i ett typsnitt som är lättare att läsa (t h ovan). Ölands motsvarande sidor har valt det bleka seriffer vilket är jobbigare för ögonen (t h nedan). Dessutom har Öland lyckats gör en spalt helt oläslig med att lägga svag vit text i en grå bakgrund.

Ambitiöst och lättfångat med mycket annonser. Ölands sista 56 sidor är bara annonser.
Orkar turister läsa allt? Öland har 164 sidor och Gotland 90 och de lockar med likvärda upplevelser.
Kanske ligger skillnaden i läsarnas inställning. Den ena frestar med öns goda sidor och den andra lockar de som älskar ön.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar