måndag 27 november 2017

Snyggt om sött - men inte lätt att komma igång

Sött suger. Farligt att stoppa i munnen.
Novembermörker gör att något med socker får pigga upp.
Och julen väntar med mera sött.
Läge för att rensa kroppen från allt det söta.
Socker-Detox är en liten boktidning som vill visa vägen.

Litet fint format, en centimeter större på bredd och höjd än C5, snyggt omslag, ligger lätt i handen, ljus och ledig vid en snabb genombläddring. Den lockar läsare.
Men jag tycker det tar slut när det kommer till texten. Här blir det ordrikt, förklarande, hänvisning till forskning, mycket upprepande av ordet ”socker”. Ändå är texten i korta avsnitt på varje sida, lätt i tonen, skriven i du-form och riktad till läsaren.

I grunden är det amerikanskt som översatts till svenska. Bakom ligger Women´s Health Wellnes. En träningstidning som ges ut i en svensk variant i form och innehåll efter den amerikanska förebilden.
Kvinnor läser mer och det här är mer en bok än tidning trots att den säljs bland övriga tidningar. Lusten till att sätta igång och minska sockersuget i en 20-dagarsmetod, är kanske inte på topp efter det 132 sidorna.

Från dag 1 kör det igång: analysera, planera, förbered, lär känna dig, gör matplan och skriv in i tabeller vad och när du äter, beskriv hungerkänslorna.
Socker finns i det mesta och det är en fälla. En ordentlig köksmakeover behövs. Vad sträcker du dig ofta efter? Planera om i kylen och lyft undan sött som finns i närheten på andra ställen.
På sjätte dagen ska en första vändning märkas. Då är första halvan av tidningen genomgången.

Ett block med läckra rätter och recept ligger i mitten. Frukostar, huvudmål, mellisar och tabell över nyttiga ingredienser. Allt snyggt presenterat. Dock är recepten svårlästa i en liten och blek text. Inte heller är det bra att lägga svart text i starkt färgade rutor i rött, grönt eller blått.
Efter 20 dagar gäller det att komma ihåg alla reglerna och köra igång med lite träning.
Sportiga och vältränade yngre kvinnor visar olika övningar. Några näringsrika shakes är bra att släcka törsten med.
Standardrubriken ”Platt mage” finns förstås med och den ska kunna fixas till nyår.

Det är en snygg liten boktidning, attraktivt förpackad. Texten är dock i minsta laget och svårläst på vissa ställen.
Jag gillar formatet. En utmärkt storlek om man har ett ämne och en intressant läsargrupp, som inte direkt vill ha en snabb och tempofylld läsning.
Som inspirerande träningstidning kan den kanske fungera långsiktigt, men inte sätta igång kickstarten. Då är det bättre att komprimera allt och dela ut i bitar. Det gör också vecko- och månadsmagasin, liksom kvällstidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar