tisdag 18 april 2017

Blues - för medlemmar och nördar

Blues kan vara sköna ljud för öronen och för ögonen finns sköna ord för de som vill läsa in mera om vad de lyssnar på.
Jefferson heter tidningen för de intresserade – eller nördarna. För här är det faktaspäckat med allt om artisterna, konserterna och skivorna. Både från Sverige och USA.

Världens äldsta bluestidningkallar sig Jefferson. Nästa år fyller den 50 år och jubileet får en ny chefredaktör genomföra. Den nuvarande, Ola Claesson, avgick i och med årets första nummer.
Mest är väl Jefferson en medlemstidning för Swedish Blues Association SBA. Men tidningen finns även i affärer för 75 kr per nummer. Fyra nummer per år kommer ut.

Formen är rak och enkel. Två textspalter, infällda bilder i spaltbredd och hel- och halvsidor. Lättläst för ögat, men jag tycker nog att spaltbredder och layouter på något ställe kunde varieras för mer omväxlande form.
Men läsarna vill väl veta mera om musiken och artisterna och se mindre av vad som kan vara vackert för ögonen.

vissa sidor är texten lagt på svagt brun bakgrund (ovan) och gör det onödigt svårläst, främst om det inte är i dagsljus.
Men fakta får läsarna på matiga sidor. Många artiklar är intervjuer med artisterna och väldigt många texter går i raka citat där artister får berätta om sin karriär och sig själv.

I första halvdelen av tidningen finns Joanna Connor, Bröderna Delmore , Bror Gunnar Jansson (sista bilden), Grady Champion – översatt från amerikansk tidning - och Guitar Shorty.
I ett mittblock kommer recensioner av olika konserter  (ovan). Ett block efter är längre intervjuer med Nils Lönnsjö som ordnar Åmål Blues och Memphis Gold som uppträdde där. Sven Zetterberg som som avled i höstas får fyra sidor hyllning.

slutet kommer tio sidor med skivrecensioner (ovan). Texten är i gammaldags skrivmaskinstil – typwriter. Den räknas som ovanlig i dag och känns här lite svårläst. Det tar tid för ögonen att vänja sig, särskilt i längre spalter. Jefferson hade nog vunnit på att välja en annan stil, gärna avbrytande mot övriga text
Allt på 64 sidor med initierad läsning för insatta, men knappast som populärtidning för allmänt musikintresserade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar