måndag 27 mars 2017

Glutenfritt - lika läckert som "vanlig" mat

Mat, mat, mat…
I tv, kokböcker, tidningar.
Nu har det kommit ännu en ny mattidning – Glutenfri matlust.
När är läsare och tittare mättade?
För ögat ser matbilderna lika läckra och aptitretande ut som i andra mattidningar. Det är ingredienserna som skiljer recepten åt.
Mycket är sånt som inte finns i många kök: bovetemjöl, majsmjöl, glutenfritt, kokosmjölk, laktosfri yoghurt, mandelmjölk, mandelmjöl, kokosolja, puylinser…
De amerikanska pannkakorna i Glutenfri såg mycket läckrare ut än de jag själv gjorde i veckan med vanligt recept. Jag hade fått byta allt i mitt recept mot mandelmjölk, mandelmjöl, rårismjöl, durramjöl och kokosolja.
Läckrare på bild var pannkakorna, kanske också godare. Jag får prova nästa gång. Friskare blir jag i alla fall, enligt texten. Pannkakorna ingår som en av flera rätter som kostrådgivaren Nilla Gunnarsson delar med sig av (ovan). Hon gick för några år sen omkring med en allmän sjukhuskänsla. Men ett sätt att äta gjorde henne frisk. Nu ”lyser det om Nilla” står det i texten och det syns på bilden.
Just uttrycket ”Bli frisk” kan jag reagera mot. Jag blev inte sjuk av mina amerikanska pannkakor med lönnsirap.
Sunda och friska ser alla människor ut i Glutenfri. Kanske med undantag för chefredaktören Malin Randeniye (0van). (På bilderna ser hon ytterst allvarlig ut när hon presenterar sina goda rätter med rotfrukter. På bilden i presentationen av tidningen viftar hon med en brödkavel. Hotfullt…
Annars är förstås Fredrik Paulún med. Den här gången lär han ut knep att bli sockerfri.
Paulo Roberto berättar om glutenfri pasta, Hanna Göransson visar sina favoritbrödrecept, Helén Sahlstrand kommer med recept och smak av Kambodja (nedan), Jamie Oliver frestar med supermat för hela familjen. Alla ger de ut egna kokböcker som lottas ut till läsarna. Det gör även Nilla Gunnarssons och Malin Randeniyes böcker. Bara fem eller tre läsare har chansen att vinna.
Kopplingen till att de ger ut kokböcker blir ett samarbete som kan tolkas som reklam.
Det gör inte recepten sämre. Det finns massor av andra som inte är kopplade till en speciell person.
Mycket är frestande: pyssligt påskgodis, pan pizza utan ugn, smaskiga energibars, grön chokladmousse, hälsosamma brownies i blond tappning, asiatiska rätter, våfflor, vegobifffar, wraps och olika bröd.
Allt snyggt presenterat i fina bilder och recepten verkar inte komplicerade – om man nu har alla de olika ingredienserna hemma.
Lite knepigt kan det vara att tolka färgsymbolerna i små punkter. Det visar vad recepten innebär, allt från laktosfritt till äggfritt. Förklaringarna till punkterna finns i början av tidningen. Bland recepten är det lätt att det glöms bort och mest ses som en färgglad rad.
Layouten är lättsam med en blandning av olika rubrikstilar utan att det blir rörigt. Rutor och varianter av illustrationer i olika färger lyser upp.
På flera uppslag är allt lagt på färgad bakgrund i rött, gult, blått med små prickar eller rutor. Troligt tänkt som att allt är upplagt på en köksbordduk. Bilderna försvinner dock inte i färgglädjen.
Glutenfri matlust hittar nog sin målgrupp läsare och även andra som inte är så inne i glutenfritt kan lockas av recepten.
Nästa gång en ny mattidning kommer tycker jag den ska inrikta sig på nischen ”Mat du kan äta utan att bli sjuk”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar