måndag 2 januari 2017

Extrem överkurs för att trolla bort julmagen


Det här borde var tidningen som säljer efter jul- och nyårshelger.
När grabbarna klappar sig på den stinna magen och säger: nu ska den bort.
Snabbt ska sexpacket komma fram.

Fitness for Men kommer på så sätt helt rätt.
Men tyvärr når den nog inte män med stinna magar.
Fitness for Men är en renodlad träningstidning med redskap, hantlar och skivstänger.
Extremt vältränade kroppar lyser på alla bilder – målinriktad blick, spända välformade muskler, synliga ådror.
Här finns inte en enda soffpotatis på bild. Alla har redan nått sina mål, nu underhåller de och bygger vidare.
Omslagets huvudgrej brukar oftast vara tidningens stora säljare.
Jag bläddrar i Fitness for Men men hittar inte direkt hur sexpacket mejslas fram.
Först på sidan 78 – av totalt 100 – kommer artikeln, nu med rubriken ”Fixa stenhårda bukmuskler”. Här ska ”magen du alltid drömt om” komma fram genom ett trippelset med tuff avslutning (bild ovan).
Själva träningen verkar inte särskilt extrem. Tre olika rörelser med hjälp av hantlar ska upprepas mellan 6 och 25 gånger. Sen ska magens tvättbräda sitta där.

Magträningen är bara en delväg och ingår i träningspass 2. Pass 1 är att bygga stora armar, pass 3 är att skulptera breda axlar. Sen går det att bygga på med ”superset för bredare biceps” och ”bygg ett massivt bröst”.
Allt detta ingår som en träningsdel i slutet av tidningen. Elitmodellen Shaun Stafford (ovan) visar metoderna och hemligheterna för att nå målet.
Alla övningar visas i utmärkta pedagogiska bilder. Även vanliga motionärer skulle kunna träna efter dem. Men då bör det nog också vara ”vanliga” personer som visar och inte de som redan har extrema kroppar.

Framvagnen av magasinet är en mix av hälsoråd, skidåkning, kläder, träningstips och några produkter att stryka på den välformade kroppen.

I mitten får blocket med mat får stort utrymme. Här granskas de sju dieter som är populärast för att nå målet med all träning i gymmet – mjölkfritt, sockerfritt, vegan, medelhavs, paleo, 5:2-ditet och lågkolhydrats.
En annan smart väg är att äta grönt, särskilt grönkål är rena dunderkuren för ett friskt hjärta (ovan). En proteinpackad lunchmacka kan också sitta fint.
Inte oväntat dyker gurun Fredrik Paulún upp med sin egen supermat (ovan t h). Vältränad ser han också ut att vara när han poserar i tajt tröja.

Grafiskt sett är magasinet mest lättläst, färgstarkt och med bra bilder på träningsmetoder.
Typsnittet i texter är ofta seriffer, som vanligt blekt, men funkar åtminstone i bra dagsljus. Jag ser helst lite mera svärta i det typsnittet. Smala spalter med ojämn högerkant och gula överstrykningar av något viktigt, är genomgående signaler.
Däremot sågar jag fyra sidor där de lagt text i svart eller vitt i en blå bakgrund. Helt omöjligt att läsa i de flesta lägen (ovan). 
Två andra uppslag är med svart bakgrund där text i vitt lagts in. Lätt att läsa i korta avsnitt, men i längre stycken slår texten lite hårt i ögonen.
Extrem träning får i vissa fall även lite extrem layout.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar