måndag 12 september 2016

Vegetariskt i vardagen ligger nära och frestande

Vem kan inte bli sugen på en burgare?
Mc

Donalds och Burger King ligger alltid nära.
Men en egen som är godast och dessutom vegetarisk?
Den får man nog sno ihop själv.
En ny tidning som heter VARDAGS-vego frestar med det.

Burgaren på omslaget ser smaskig ut och lockar säkert många. När jag bläddrar i tidningen glänser läckra rätter i mina ögon och det är lätt att tänka: Det är ser gott ut, det vill jag prova på!


Vegotrenden har vuxit stark på senare år. Förlagen ser en nisch att fånga in. I hyllorna finns redan flera specialtidningar.
Vardags-Vego är Allerkoncernens satsning med recept ihop med de befintliga tidningarna Allas, Allers, Hemmets och Året Runt och lägga i en ny tidning. Återbruk i annan förpackning.
Flera andra tidningar har använt knepet i olika ämnen.


VardagsVego kanske också lyckas. "Vardags" i titeln är nog en bra signal. Recepten är inte alltför komplicerade. Flera basingredienser finns i mångas skafferi och med fräscht grönt till kan det nog bli "supergoda" och "snabblagade" rätter, som det står på omslaget. Någon total tidsåtgång anges inte mer än tiden på spisen och i ugnen.

Efter burgaren på omslaget fortsätter andra lika läckra bilder på insidorna. Utan att jag tänkt på det äter jag mycket som är nästan vegetariskt. Några få ingredienser behöver bara bytas ut.
Raggmunkar, kroppkakor, sallader, pajer, tacos, soppor, pasta, pizza, grytor...


Men lite nytt hittar jag att prova på: en kryddig tex mex-panna frestar direkt. En läcker vegobuffé, quornbullar med gräddsås, svamp- och spenatlasagne, gratinerade grönsaker, ratatouille med matvete och ägg, bourguignon på svamp med potatispuré och haricots verts - och kanske också spenatburgare...
Den röda färgplattan är för kraftig.

Grafiskt känns VardagsVego igen från de fyra tidningarna. Rak, enkel rubrikstil ibland varierat med några "handskrivna" varianter. Bilder läggs lite på snedden och ibland delvis ovanpå varandra för att det ska upplevas som lite lekfullt och inte alltför stramt.
Bilder av mat gör sig alltid bäst mot vit omgivning utan konkurrens av annat. VardagsVego har mycket färg i rubrikerna och på några ställen är de inlagda i bilder. På vissa körde det ihop sig lite. Vissa recept läggs på diskret färgplatta utan att det stör. Men på de bilder där det lagts en stor helröd färgplatta med text som dödar det bilden direkt.


Priset 39 kronor är attraktivt och många exemplar behöver nog säljas om det ska gå runt. Annonserna är få. Fyra finns för vin, två är ekologiska och de andra anges som  "passar bra ihop med många vegetariska rätter".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar