måndag 15 augusti 2016

Blunda och välj - alls är de lika

allas är ett namn som antyder att det borde vara en veckotidning för alla.
Folklig, varm, vänlig och positiv.
Men den är bra en av fem familjetidningar som alla är likadana.


 
allas har ingen egen profil. Jag trodde nästan det var samma tidning som jag gick igenom i förra veckan, men då hette den Året Runt.
Mat, kryss, människoöden, noveller, mode, hem och trädgård, hälsa. Samma stuk och samma ordning som i Året Runt och de andra.
13 sidor mat och 16 sidor kryss på sammanlagt 112 sidor säger att det materialet inte är dominerande i innehållet. Som läslockande tar det dock hela omslaget.


Alla tidningarna - Allas, Hemmets, Allers och Året Runt kommer från samma förlag. Hemmets journal, som är den femte, kommer från annat förlag.
Ibland tror jag de kan byta bilder och text med varandra. En smulpaj i all
as i år kan nog duga som smulpaj i Hemmets Veckotidning eller Året Runt nästa år. Få läsare skulle märka något. Men jag tror inte de byter.

Skillnaden mellan allas och de andra verkar vara att allas vill nå yngre kvinnor i 30-årsåldern. Det syns i bilderna i frisyrspecial och mode. Fotomodellerna är också "vanliga" kvinnor.
Men inget i inne-
hållet 
sticker ut som eget eller annor-
lunda. Människorna i reportaget har haft någon motgång men vänt till något ljust och positivt.
Novellerna med sina teckningar har landsbygdsstuk. I trädgården och stugan är det höstfint. Efter sommarrufset är det dags att få ordning på frisyren till hösten.


Hälsosidorna är lite fler - 11 stycken. En kvinna har botat din tandläkarskräck, en annan kvinna säger att städning är bästa sättet att rensa skallen. Flera expert ger sina råd i olika ämnen. Läsare berättar direkt från livet. Ett par som skilde sig hittade varandra igen och gifte om sig. Ett annat par hittade sin barndoms sommarstuga.
Allt är varmt och medmänskligt.


Efter allt det positiva, de mumsiga pajerna, fina frisyrerna och alla hälsokurer behövs någon svårsmält motvikt: Veckans brott. Den här veckan är den en man i London som länge misstänktes ha mördat sin fru och till sist blev fälld för det.
På slutet kommer en annons om innehållet i nästa veckas nummer. En bakbok följer med på köpet - något som läsaren inte får missa. Precis samma sa Året Runt i förra veckan om sin bakbok. Jag gissar att det snart är en en bakbok är kommande bilaga även i de andra tidningarna.


Lika som bär, ingen har egen profil. Jag skulle vilja be några köpare att blunda och på måfå välja en av de fem familjetidningarna och de skulle inte märka om de tog någon annan än den de brukar läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar