måndag 22 augusti 2016

Amelia håller glansen på papperAmelia trappar ner men behåller greppet om M magasin och sina läsare.
Åtminstone på omslaget. Där finns hon kvar i varje nummer, leende och fräsch från topp till tå. Inga tecken på åldersrynkor syns.
Amelia Adamo har varit med i många år och slitit hårt med sina tidningar Amelia och M magasin.

Precis som Amelia själv håller tidningarna stilen utan större förändringar.
M magasin känns igen: Format, tyngd, lättläst, stora bilder. Och priset 57 kronor är attraktivt i magasinvärlden där det ofta ligger på 85-90 kr.
M kan i många delar vara en förebild på hur en tidning kan förpacka attraktivt. Inte minst när det gäller att använda typsnittet seriffer där många använder för liten grad, tätt mellan raderna och tunn, blek svärta. Svårläst och ögonen tröttna fort.
Så är det inte i M. Många texter går i seriffer men allt flyter på i läsningen och det gäller både vid normal svärta och halvfet.


En grafisk signal i Amelias tidningar brukar vara stora siffror för att dela in i olika punkter eller ämnen. Det används flitigt i M också. En annan signal är streckade ramar och tunna linjer med pilar. Det finns bara på få ställen i detta nummer.
M:s läsare är kvinnor 50+, en grupp som vet vad de vill, har friheten och vågar bryta mot traditionella roller. Det är en klar profilskillnad mot kvinnor i familjetidningarna, som Allas och Året Runt, som jag senast gick igenom.


Damer 50+ och även 65 vågar tatuera sig. En av de som vågar tycker det är ascoolt med äldre tatuerade kvinnor. Hon började med en symbol på svanken, nu är armar och axlar täckta och och hon vill fylla hela ryggen. Vackert..? Nja, i mina ögon är det nog snyggare med en diskret symbol som skymtar någonstans.

Amelia själv har ingen tatuering, inte vad som syns på bilderna i det här numret. Hon väljer att ge sig själv ett nytt ansikte på en kvart. Det fick hon på ett ställe i Stockholm och skimret höll sig en vecka. I London provade hon en halvtimmes kur och kände sig fräsch som nyponrosor.
Det är dock ingen av dem kurerna som används till bilden på omslaget. Här är det något som heter Photoshop. Med några enkla penseldrag i bilden försvinner alla rynkor, varje hårstrå ligger perfekt, ögonsvärtan är diskret och de röda läpparna har en glans.


Färg, tempo och omväxling speglar M. Människor och relationer inleder där Kjell Olof Feldt och Birgitta von Otter talar ut, kändisbarn berättar om försoningen med föräldrarna, en kvinna gifte om sig med sin man sedan gjort könsbyte till kvinna, en annan kvinna gav sig ensam ut på världshaven.
 
Sen tar det mera lättsamma över: mode, möbler, mat och vin, hälsa, böcker. Och så reser kvinnor - dit sommaren håller länge och ännu längre bort till Kuba där det lockas med nedcabbade gamla bilar, drinkar, cigarrer, heta rytmer och härliga bad. M är själv medarrangör till många resor.
På slutet kommer Mkrysset - bara ett enda korsord på en sida. I familjetidningarna får kvinnorna minst 16 sidor korsord som omväxling till all matlagning.


M - med den egna reklamen - "Nu med ännu fler läsare", hänger nog med flera till med att följa de tankegångar som Amelia skriver om i sin krönika: Var nyfiken med engagemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar