måndag 14 mars 2016

Hembakat som hämtat från egna ugnen


Doften av hembakat skapar värme och trivsel. Fråga mäklare som gärna använder nygräddade kanelbullar när de har visningar.
Tidningen Hembakat har ingen doft kring sig, men den ger en fin känsla i handen och lyster för ögonen.
Formatet är lite större än A4 på både bredd och höjd. Det ger tyngd och kvalité.
Omslagsbilden av en "ljuvlig tårta" kan vara ögongodis för många, men skapar lite oro i min mage utan ett smakprov.
Det är tufft i medierna i segmentet mat. Alla tv-kanaler har matprogram, flera tidningar står bredvid varandra i hyllorna och de fyra familjetidningarna har mat och bakning på omslaget varje vecka. Specialtidningar dyker upp. BAKA är en konkurrent.
Hembakat står sig bra. Enligt en färsk undersökning är Hembakat en av få tidningar som lockar till sig flera nya läsare.
För cirka 15 år sedan hade jag själv en tanke på att det borde finnas en tidning om bakning, gärna ihop med Hembakningsrådet. Min tanke stannade just vid en tanke. Mycket visade sig vara rätt.
När jag bläddrar bland sidorna stärks intrycket av att det är hembakat. Det mesta kan vara hämtat från plåten i den egna ugnen. Få saker är överarbetade, bilderna känns inte preparerade eller tillgjorda som i en del andra tidningar. Signalen är att det här är något läsaren klarar själv.
En lättnad är också att titta i recepten. Här ingår mest bara de basingredienser som finns i det egna skafferiet. Det är inte som i mattidningar, där massor av ingredienser är speciella, som sällan används och som ofta får sökas i specialaffärer.
Vill jag ge mig på en överkurs så finns den ”ljuvliga tårtan” från omslaget. Påsktårtan kräver också lite träning och mumsmums med hallon och lakrits är sånt som lätt sjunker ihop.
Annars kittlar det att börja baka själv. Härliga knäckebröd på en stång, läckra bullar, fint i form, våfflor, varianter av kladdkakor, paj eller cookies med lakrits och flera olika typer av kakor. Godis med lime, marsipan och choklad eller marmeladbitar med jordgubbssmak känns inte heller som överkurs.
Allt är rakt och enkelt presenterat. En stor bild på varje sida med tillhörande recept. Lätt att ta till sig, inget kör ihop med att det kan bli lite för mycket blandat. Allt på vitt papper utan onödiga färger än det bakade. Även de recept som ligger på få färgplattor eller inlagda i bild, är fullt läsbara.
Vad jag kan reagera på är att det kunde varit lite mer variation mellan recept och reportage. Jag hade gärna läst om en vanlig hemmabakare som berättade om sina erfarenheter. Tre avbrytande artiklar finns: Kokboksförfattaren som växte upp med en kavel i handen (bild ovan) är ändå inte särskilt ”vanlig”. Ett par driver en ostbutik och en artikel är om trender i köksinredning (bild nedan), men här är allt hämtat ut olika tillverkares kataloger.
Med nio nummer per år krävs det lite variation i innehåll och presentation. Annars kan det bli lite mycket tårta på tårta. Men ännu känns Hembakat som färsk och nybakad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar