måndag 22 februari 2016

Klokt storstadsiv - ett exklusivt boendeMot staden - där vill många bo.
Trenden är stark i hela landet.
Landsbygden tappar mer och mer folk.
Storstadsliv är också bra för miljön.
Åtminstone säger magasinet kloka hem det på sitt omslag.

Klokt är det att bo i takvåning, ta hand om en 20-talsvilla, leva compact på 50 kvm, inreda med material av trä, schablonmåla väggen på en lada eller tälja till sina egna köksredskap.
Det är mixen i magasinets innehåll. Syftet är också att leva mera ekologiskt.

Allt är snyggt förpackat och kan vara som vilken annan heminredningstidning som helst. Lite stramare i formen, korta texter och många och stora bilder som låter ögonen att fånga miljöer.
Så vanligt eller uppnåeligt för den som vill flytta är dock inte storstadslivet i magasinet tappning. En takvåning på 160 kvm på söder i Stockholm, som ”fullkomligt badar i ljus och med magnifik vy och utsikt över hela stan”. Lägenheten är i etage med en kungsbalkong som löper utmed hörnlägenhetens ytterväggar. Familjen som bor där befinner sig dock på jorden. De vet att de är priviligierade och få är förunnade att bo så här.

 
Lägenheten är påbyggd ett 60-talshus och detta är ett exempel på hur storstaden kan förtätas. Familjen "fick nys om att lägenheterna skulle byggas". Innerstaden i Stockholm är redan exklusiv för de som lägger upp många miljoner. Att få "nys om" och nå andra takvåningar som byggts är nog inte lättare.
Reportaget är 12 sidor ögongodis i stora bilder, färgstarkt med en mix av arvegods, loppisfynd och detaljer inköpta i butiker.
En kontrast är paret som fick in allt på 50 kvm i compact living, också det på söder i Stockholm. Med entusiasm har de på litet utrymme fixat en färgstark lägenhet med många loppisfynd och ärvda saker.
Familjen som köpte en trävilla från 20-talet har inrett efter samma koncept. Möbler målade i starka färger, en del lite avskavda, vita väggar blandas med tapeter i djärva mönster. Rödmönstrade kuddar och pläder lyser upp.
Tre typer av ”spännande ekohem” som säkert kan inspirera läsarna.
Däremot tror jag inte på att den riktigt gamla pojkleken att ta en träbit och en täljkniv och skapa något. Två vuxna män visade hur de ”med sina händer och ett par enkla verktyg formar en klump till något annat”. En tjusig stek-
spade blev det.
Men detta är en över-
kurs och en bit från Ernst Kirschsteiger när han hittar en pinne i skogen och gör något av den.
Filmstjärnan Brad Pitt ser till att skapa större projekt (bild ovan). I New Orleans har han varit med i en organisation som hjälpt offren för orkanen Katrina. Fler än 100 klimatkloka flerfamiljshus har byggts, alla i djärva former och färger och de flesta på pelare som klarar en översvämning.
Kloka hem har kanske klok råd eller signaler. Bilder och text är som i andra heminredningstidningar. Några av de övriga texterna kunde haft lite mera ”kött”.
Som avrundning på ”kloka råd” ger stjärnkocken Tommy Myllimäki några recept på fiskrätter på fiskar man bör välja, enligt naturskyddsföreningen. Sotad gös, bakad lax och sejfilé ser läckert ut på bilderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar