måndag 21 december 2015

Lite mindre och mera bilder gav ett stort lyft

Nya omgjorda
Lite mindre format, lite tjockare papper och mera bilder. Det kan räcka för att få dubbla priser.
För Akademikern - medlemstidning för samma yrkesgrupp - var det tre enkla grepp som gav Tidskriftspriset för Årets omgörning och Svenska Publishingpriset för medlemstidningar.

Tecknad illustration i gamla numret.
De två oberoende jurygrupperna hyllade tidningen för hög
Före omgörning
kvalité i text och form.
Akademikern var före omgörningen inte dålig. Den hade en pigg och modern form, många kortare texter, olika spaltbredder, färger och stora anfanger som lyste  upp och så hade den mest teckningar som illustrationer. Bilderna var inte så många.

Jämfört med senaste gamla numret så syns skillnaden direkt på omslaget: en stor dominerande bild möter läsaren. Även omslaget bak har en bild.
En annan signal är olika streck, både raka och slingrande. Av strecken kan jag i oktobernumret utläsa väx och i december ut. Strecken dyker också upp på insidorna.


A4 har svarat för omgörningen. De gör pigga tidningar i olika format och former. En hel del signaler från deras produktion känns därför igen i Akademikern.
Stuket är efter omgörningen mera konsekvent. Alla texter går i två spalter med ojämn högerkant. Men det blir aldrig stramt och stelt. Textblocken är korta på varje sida och ofta i varierande höjd. Textgraden är dessutom lite större än i gamla numret. I några texter används typsnittet seriffer, även den i stor och lättläst grad.


Största skillnaden ligger i att bilder används i stället för teckningar. Visst finns några teckningar, men blir mera komplement.
Alla dominerande reportage öppnas på ett kraftfullt sätt med en dragarbild tvärs över. Visst är det ofta poseringsbilder, men fotografen har komponerat på ett bra sätt.


I formatet har ett A4 klippts med två centimeter i höjd och bredd. Pappret är tjockt, lite kartongtyp, men tidningen ligger bra i handen och känns lätt för ögat.
De två juryerna har valt en värdig vinnare med en fräsch layoutform och de välutbildade läsarna upplever säkert hög kvalité i texterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar