måndag 14 april 2014

"Nya" är det enda nya

Ännu en etablerad tidning har kommit ut som ny.
De börjar komma tätt nu, de ”nya” tidningarna.
Den senaste är Expressens ”Nya Söndag - nu ännu bättre”.


Största nyheten är ordet ”nya” och att chefredaktören är ganska ny. Förut har hon varit på bland annat en heminredningstidning. Inredning varje vecka är en ny avdelning.
Annars är det samma tidning som förut.
Lite ändring av rubrikstilarna, mindre rött och mer grönt i färgerna och några små vinjetter har fått nytt utseende. Korsord på skrivvänligt papper som går att riva ur.


Inredning varje vecka
Läsarnas berättelse är också en ny avdelning. Anonyma berättelser med påhittade namn. Just det knepet gör att det mycket uppfattas som noveller. Lite gammaldags.
Bra läsning säljer alltid bättre om någon människa träder fram. Många har vågat berätta om sin alkoholism, som den här artikeln handlar om, så ämnet är inte nytt.

Eiffeltorn i stället för A i Paris
Sen är det slut med det ”nya”.
De ”nyheterna” upptäcker knappast läsarna.
Resor fanns med förut. Den här gången om Paris - med A utbytt mot bild av Eiffeltornet. Vi har sett det många gånger förut…
Sidorna med plock och prylar, smink, hälsa och mat känns igen från andra tidningar. Lax testas och får getingbetyg, precis som allt annat som testas.

Lax med getingbetyg
Layouten är ljus och tajt. Mycket läsning kommer in. Det är tempo i presentationen. Kanske kan det uppfattas som rörigt.
Innehåll och form är helt kvinnlig - den största gruppen som vill  läsa. För 13 kronor får de mycket jämfört med andra veckotidningar.


Alla papperstidningar minskar i upplaga när mer blir digitalt.
”Ny” blir då ett knep att väcka läsarna.

Läsare hyllar nya tidningen
Jag känner att det inte fungerar.
Ny måste stå för lite nyskapande i form och innehåll - inte bara vara ett ord som slängs in. Expressens Söndag borde vågat mera.
Marknads-
föringen är gammalmodig. Några läsare har fått förhandstitta på ”Nya” Söndag. Enkäten presenteras i huvudtidningen - allt är jättebra.

Andra dagstidningars har också bilagor som heter ”Söndag”.
Det förvånar att kvällstidningarna inte redan för länge sen gett sina söndagsbilagor ett annat profilskapande namn. Tidningarna säljs nu hela veckan och det känns lite konstigt att köpa ”Söndag” en vanlig vardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar