torsdag 18 oktober 2012

En överlägsen vinnare i kvällstidningarnas match

Matchen i fotboll gick i Berlin i tisdags. Matchen mellan kvällstidningarna gick i onsdags.
Här är min rapport, dagen efter.
Även en tidningsläsare kan behöva ta en paus och andas ut en dag. 
Resultatet? En överlägsen vinnare, långt ifrån oavgjort…

En natt som till onsdagen på tidningsredaktionerna är bland de mest intensiva. På några heta timmar ska text och bilder flyta in, bedömas och sammanställas på slagkraftiga sidor. Alla vet att det gäller att vara bättre än konkurrenten.

 
Aftonbladet (bild) tog ledningen med 1-0 direkt med sitt omslag.
Hela baksidan bakades ihop med sidan 1. Jublande spelare på planen och på läktaren en jublande Reinfeldt som zoomades in i en närbild. Lysande!

 
Aftonbladet (bild) gjorde 2-0 med målbilderna.
Ett uppslag för varje svenskt mål, bilder i rätt sekund, tiden i klockslag, Reinfeldts jubel i små infällda bilder.

Expressen (bild) valde enkelsida för varje mål och med målskyttens kommentar inlagd i kanten. Målgörarens autograf fanns med under texten. Jag hade hellre sett texten ligga under bilden i lite mindre storlek. Bilden hade kommit fram bättre då.
 
Aftonbladet gjorde 3-0 med uppslaget på Reinfeldt (bild).
Rakt utgjort med fyra småbilder på en glad Merkel vid tyska målen och en stor dragare med Reinfeldts jubel vid 4-4. Lättfångat för ögat. Jag hade gärna sett en liten målsiffra inlagd i bilderna.

 
Expressen (här edition Kvällsposten) schabblade bort hela uppslaget. Plottrigt och rörigt. Hela roliga poängen med bilderna försvann. Uppslaget var garnerat med olika jubelbilder från sportbarer med ohämmad reklam för vilken bar. Dessutom var det lagt i huvudtidningen, men hade suttit bättre i sportbilagan (bild ovan). 

Med rubrikerna gjorde Aftonbladet 4-0.
Egentligen lyckades ingen till hundra procent. Tänk om det varit i England - eller Danmark. Vilken kvickhet och ordglädje det varit.
Aftonbladet lät målbilderna tala i brist på ord.

I rubriken på omslaget VAD F4N HÄNDE?  hade A i fan bytts ut mot 4. Kanske inte helt klockrent, med det var precis vad alla tv-tittare sa. Och det satt också bra med Här får han sista ordet på Reinfeldtuppslaget.
 

Expressen saknade helt orden.
Ja, Jaa, Jaaa, Jaaaaaaaaa! dödade målbilderna.
Jag ger dock Expressen full poäng för en: Merkelig vändning på Reinfeltuppslaget var en fyndigt!   Berlinmuraklet på ettan (bild ovan t h) satt inte lika bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar