onsdag 23 december 2009

Plötsligt blev han den nya vardagshjälten - lokalredaktören från skånska skogsbälten

Foto: Helene Nordgren/Sydsvenskan
Plötsligt klev han in i tv-rutan och blev en ny vardagshjälte.
Lokalredaktören Bertil NilssonNorra Skånes redaktion i Broby.

Plötsligt igen är filmen om livet i Vinslöv - en uppföljare till den första för fem år sen.
Då var huvudpersonen Holger Nilsson. Han var med i den nya filmen också. När Holgers papegoja stals fick han besök av lokalredaktören - ”med det vackra namnet Nilsson” - som fått korn på en nyhet, och han tog plats direkt.
Bertil var sig själv - jordnära och vardaglig. Men lite fick han tumma på sin verklighet när han klev in i filmens värld:
Han sitter inte och äter kakor när han skriver och hans arbetsplats är inte den osannolika röra med gamla tidningar i högar.
Det var tv-filmarnas vilja för deras önskan att ge bilden av lokalredaktören.

Här är mera om lokalredaktören mitt i världen - Broby i Göinge, Skåne - som också avslöjar ett kommande scoop.

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån
Lokalkändis var du redan förut i Göinge - nu är du kändis i hela Sverige. Hur känns det?
- Än så länge känns det bra. Det har inte varit så mycket tid att känna efter på allvar. Jag brukar säga så här: Jag är 62,5 år, född på bondlandet ett par mil norr om Hässleholm och är helt prestigelös.
Vilken typ av kommentarer har du fått efter tv-filmen?
- Hittills i princip enbart positiva. Folk har tyckt, att jag "spelat" lokalreporterns roll trovärdigt på något sätt. Ja, det har varit glada tillrop. Folk jag inte hört av på 20, 30, 40 år har plötsligt gjort det.

Hur många tidningar eller andra medier har bokat in dig för intervju?
- Nu efter tv-programmet har det varit ganska lugnt. Det var mer före. Lokal- och kvällspressen har ringt och kollat läget samt skrivit.
Dessutom har en del föreningar och liknande bett mig komma ut och berätta om Plötsligt igen. Exempelvis Lions Club i Hässleholm under julaftonsfirandet i Hässleholm.
Om TV4 hör av sig och vill ha med dig i Let´s dance - vad säger du då?
- Då blir det nej. Min bastanta kropp gör sig inte i sådana sammanhang. Och så har jag redan "träben" när det gäller dans...

Behöver du verkligen presentera dig när du kommer ut bland folk i trakterna.
- Det är blandat. Många känner igen mig. I Hässleholm och övriga Göingebygden (jag jobbar ju på Norra Skånes redaktionen i Broby i Östra Göinge nu) vet många vem jag är. Detta har, hittills, inte vållat några bekymmer för mig.
Du är alltid journalisten Bertil Nilsson från Norra Skåne. Men privatpersonen - vem är du då och vad gillar du att syssla med?
- Jag är som sagt 62 år gammal, född på ett småbruk i byn Sparrarp i Farstorps socken. Har alltid tyckt om att skriva. Gjorde min allra första notis till Norra Skåne 1959, alltså för 50 år sedan. Den handlade om söndagsskolans julfest hemma.
- Historia och historier är två intressen. Känner mig fast förankrad i den skånska skogsmyllan och är intresserad av livet både på landet och i stan. Har lätt för att ställa om och är inte rädd för förändringar. Böcker, läsning, idrott, resor, människor, naturen, orientering...

Det måste finnas någon historia om dig som inte är helt sann.
- Jag äter normalt inte kakor när jag sitter och skriver. Filmtjejerna Malin och Jenny ville, att jag skulle göra det på bild - och jag offrade mig för konsten.
Så nu blir jag väldigt ofta bjuden på kakor, när jag är ute på jobb. Betydligt oftare i Broby än i Hässleholm.
Hur kom det sig att du blev journalist och lokalredaktör?
- Är man intresserad av att skriva, så hamnar man nog, förr eller senare, inom journalistiken, tror jag. Mitt intresse för att skriva är nu cirka 55 år gammalt. Varje dag är det roligt att skriva (nåja) och jag gillar mitt jobb.
- Lokalredaktör i Broby, där Norra Skåne nu utökar från två till tre personer på redaktionen (mötesplatsen), är jag på deltid sedan i mars och på heltid sedan oktober-november. Redaktionschefen Mimmi Karlsson-Bernfalk frågade mig, om jag ville jobba i Broby. Jag svarade då ja.

Ser det verkligen ut på din arbetsplats som det gör i filmen?
- Nej. Detta var en tidigare arbetsplats - numera utröjd.Filmarna ville ha mig där, bland tidningarna. Är man "tidningsman", så är man ju.
Både i Broby och Hässleholm ser det normalt ut på arbetsplatsen.
Har du fått några jobberbjudanden från andra tidningar/medier?
- Jag har en gång i tiden tackat nej till ett jobb på Aftonbladet i Stockholm. Under årens lopp har det, sammantaget, blivit jobb åt många olika dagstidningar, kvällstidningar, veckotidningar, magasin, specialtidningar, idrottstidningar, lokalradio med mera. Under min tid som skrivande reporter på Bildbyrån i Hässleholm jobbade vi med alla möjliga kunder.
…och inga kvinnor som hört av sig?
- De får börja bilda en liten kö nu...

Du kör pekfingervalen på tangentbordet. Hade du problem vid övergången från skrivmaskin till dator?
- Nej, men jag har ett par "journalistspecialare", när jag skriver.
Norra Skåne kom med avgångserbjudanden förra året. Fick du inget eller ville du inte ha?
- Eftersom jag inte varit fast anställd på Norra Skåne förrän nu den 1 november 2009, har det inte varit aktuellt med avgångsvederlag. Jag har velat ha min frihet, även om jag under flera år jobbat mycket åt Norra Skåne, som för övrigt fyllde 110 år nu den 21 december.

Vilken är senaste nyheten om Holger Nilsson? (bilden)
- Att han bor en servicelägenhet i Sösdala, men att han ligger lite lågt ju nu, eftersom han delvis är drabbad av ohälsa. Alla hoppas vi ju, att han ska bli bättre.
Om du vill inleda 2010 med ett riktigt scoop - vad skulle det då kunna handla om?
- Gärna en bra Brobynyhet. Kommer kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, Tommy Johansson, att fortsätta som kommunalråd efter fyra perioder och 16 år, eller lägger han av före valet?
"Tommy Johansson talar ut i Norra Skåne:
Så gör jag inför valet i höst."

Fotnot: Det är jul så det blev ett litet rim i rubriken... God Jul!

1 kommentar:

  1. Bertil ger intryck av att vara en RIKTIG lokalredaktör.
    Jag är bara på låssas.
    Lokalredaktör = ett utdöende släkte.

    SvaraRadera