måndag 11 augusti 2014

För mycket likt många andra tidningar

Att ge ut tidningar är ofta psykologi för att fånga in läsarna.
Mycket handlar om magkänsla. Att ha rätt innehåll presenterat på rätt sätt vid rätt tillfälle. En bra titel är förstås viktig.
För en ny tidning kan det vara chansartat.
Psykologi heter en ny tidning i hyllorna. I liten stil står det över ALLT OM PERSONLIG UTVECKLING &

Titeln känns direkt lite missvisande.
Allt om personlig utveckling hade varit mer rätt - men det är ingen titel. Här handlar det om lättsamma artiklar för att må bättre.
Psykologi kan tolkas som något ”tungt och seriöst”. Däremot inte sagt att den här tidningen inte är det.


Vid genomgången tycker jag det är som att bläddra i Tara, Amelia, Må bra eller någon av kvällstidningarnas veckobilagor.
Ingenting upplevs som nytt. Rubrikerna känns igen i sin hurtfriska stil:

”Ta lyckan på allvar”, Så mår vi bra i det enkla, Gräla rätt för kärlekens skull, Så får du tid för sommarsex, Hon vann kampen mot suget, Lat mat på semester, En skål för hälsan, Jogga dig smart och lycklig”.
En rundgång i artikelurval från tidningar som vänder sig till kvinnor. För kvinnor är målgruppen. Bara på ett ställe finns en man med - och då handlar det om gräl i relationer.


I fyra personintervjuer berättar kända kvinnor om hur de hittade vägen till ett rikare och sundare liv. Redaktionens medarbetare berättar också om hur de hittar vägen till att må bra med enkla medel. Det är det enda igenkännande. Annars är det anonymt. Som ”Lotta” som berättar att hon fixar sexet i husvagnen eller med en snabbis i tvättstugan.
Tidningen Hälsa ger ut den. Det känns som om redaktionen haft en mängd överstående från den ordinarie tidningen. Materialet samlades ihop i en ”ny”, en avknoppning, så kallad one shot. Engångstidning. Etablerade tidningar brukar knoppa av sig i något specialämne. Specialtidning står det i redaktionsrutan.

Lättsamt, flyhänt - men igenkännande.
Artiklarna kan säkert ge en personlig utveckling, att må bättre, leva lite rikare. Bilderna är generella av byråtyp, glada leende kvinnor med bländvita tänder. De mår så bra och blir lyckliga av det de gör.
Ett uppslag kan vara hämtat ur en trädgårdstidning. Den gröna oasen är bra för själen. Lite längre fram kommer några sidor mat och drinkar, som hämtat ur en tidning om mat. Lättlagat och nyttigt. Drinkar som är rena hälsokuren.

Layouten är rak och enkel. Den har Hälsas profil med linjer mellan spalterna. Ofta ligger en separat smal spalt i sidornas ena kant. Ljust och lättläst. Bilder har lyster. Den hade fångat sina läsare om det varit något nytt.


Redaktören Maria Gerlofson skriver i sin kolumn att hon för tio år sen jobbade med en liknande tidning. Den finns inte längre.
Redaktören har nog gett ut en tidning till som inte finns mer än i det här numret.
Tidningen upplevs inte som ny, den saknar egen profil i form och innehåll. Och Psykologi är helt fel titel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar