måndag 14 januari 2019

Ett lyft i stort format – men bäst i det mindre


Omslag före omgörning.
Älskare av hundsport har anledning att se vift med svanen.
Husse och matte har fått en ny fin tidning.
Hundsport heter medlemstidningen som fått en stor omgörning.
Mycket välbehövligt och så gav det också Tidskriftspriset för Årets omgörning.

Synintrycket kommer direkt: En snygg förstasida, fint och lite matt papper. Layout och bilder blir behagligare och läsningen följer efter med kortare artiklar i ett rappt stuk.
Juryn för Tidskriftspriset sparade heller inte på orden:
”Vilken resa. I design, i journalistik och i tid. Från 70-tal till 2000-tal. Från rapportering till reportage. Här ges berättandet plats och relationerna sätts i fokus. Välkommen till hundägarens nya bästa vän.”

Lite för mycket text på ett uppslag.
Starten inleds som i andra tidningar med flera sidor annonser och små notiser.
Sedan kommer blocket med Föreningsliv, markerat med ett tassavtryck i kanten. Det här är material som lätt blir torrt, men nu förpackas rapporter från distrikten i kortare artiklar där varje får max ett uppslag.
På ett uppslag lyckades det inte riktigt. Avtalskonferensen från Västra klubben blev en lång text och tre tråkiga bilder i kanten. Rubriken blev heller inte den kvickaste: Mycket att lära om artificiell insemination (ovan). Ett ämne som tydligen är tungt.

En bra bredd i artiklar följer som alla håller sig inom ett uppslag: När pälsen ska klippas, djurambulansen, skötsel av öronen och test av drag till vintern.
Ett större reportage med bilder är om massage av hunden (ovan) och ett annat om hur bra det är när hundar får följa med till äldreboendet.
 
det sistnämnda börjar det fyrsidiga reportaget på högersidan (ovan). På vänster sida ligger en annons med mycket text som lätt kopplas till reportaget eller som fristående artikel. Ett reportage börjar alltid bäst på vänster sida.
slutet kommer de traditionella medlemssidorna, markerat med grön vinjett och text lagt på svagt färgat bakgrund. En tydligt uppdelning i kortare block, men vissa bitar har lite blek textstil.
 
Några anmärkningar kan jag göra. All text är i två breda spalter på varje sida. Jag hade gärna sett två lite smalare med luft eller bilder i ytterkant. Tre smala spalter hade också omväxlat. En smal spalt är oftast lättare att läsa en en bred.
Texten är helt ok att läsa, men kan ge ett blekt intryck beroende på i vilket ljus man läser. En lite högre grad i texten hade gett ett lyft. Viss text är det bleka seriffer som jag ofta klagar på. Färgplattor i rött med vit text är inte alltid lätt för ögat.
Tankemissar görs också: Det står ”hund” i olika böjningar i nästan alla rubriker. Lite onödigt för läsaren ser och vet vad det handlar om.
Andra specialtidningar i något ämne gör på samma sätt.

Lite kritik ska inte dra ner helhetsintrycket. Enskilda läsare ser det alltid olika.
Hundsport har gjort ett stort lyft och visar det viktiga i att låta proffs göra tidningen.
Make your mark, en byrå som satsar på marknadsföring med bland annat tidningar, har gett lyftet.
Svenska kennelklubben har gett ut sin tidning sedan 1893 och alltid skött det själva.
I den förra formen blev det lite av gammaldags klipp och klistring hemma vid köksbordet, men gjort med datorn. Mängder av textspalter flödade över sidorna. Någon tanke på layout fanns inte och bilderna strålade inte heller (nedan).
Gamla formen.
Som extra till Hundsport kan läsarna välja mellan två bilagor: Jakthund eller Utställning.
Två pigga tid-
ningar i ett mindre format. En extra tidning som fick ett format för att skilja sig lite från huvudtidningen. Några centimeters klipp i pappret på höjd och bredd har betytt mycket. Allt kommer fram så mycket bättre.
Det här är ett lysande knep för nischade tidningar som vänder sig till en entusiastgrupp.
Formatet, mittemellan A4 och A5, ligger helt perfekt i handen och blir lätt att läsa.
Hundsport borde nog tagit steget och gjort hela nya tidningen i det formatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar