Mindre
papper, mindre text.
Trenden
är sådan för papperstidningar.Nu har även fackorganet Journalisten tagit steget.
Klipp och skuret så är det klart.
Äntligen får jag säga.
Fackorganet har länge varit tungt. Långa texter och ett större pappersformat.
Inga tecken på att följa andra tidningars exempel – inte förrän nr 5 i april. Nu har nummer 7 kommit och redaktionen har firat en hel del beröm.
Pappret är klippt mycket på höjden och lite på bredden.
Texterna är kortare, en hel del luft på sidorna och mellan spalterna.
Ljust och lättare att läsa.
Förändringar ska inte vara alltför omtumlande för läsarna. Det mesta från förra formen känns igen.
Chefredaktören Helena Giertta, välpumpad och med bestämd blick (ovan) inleder som vanligt med ledaren på sidan 3. Sedan följer sidan Ingång med läsarreaktioner, Nyheter med olika avdelningar och avrundas med sidan Utgång, som ofta är en samtal med en aktuell person och sist kommer de klassiska grodorna.
Färgsignalerna rött och grönt i rubriker och linjer finns kvar.
Välkänt, men ändå en klar förnyelse.
De längre reportagen finns förstås med, men texterna ryms ofta på ett uppslag. Första stora reportaget är en granskning av riskkapitalisterna Segulah (ovan). Texten är uppdelad i flera olika block så de sju sidorna känns inte tunga.
Här blev det en liten miss. En liten snutt text från första uppslaget flyttades över till följande uppslag – och hängde helt i luften. Den borde kunnat klämmas in på huvuduppslaget.
Magnus Falkehed är korre i Paris och tar upp hela omslaget och tre insidor (ovan).
En granskning sker av 24Journalistik (nedan), en sajt som satsar på lokalt innehåll. Fyra sidor, varav tre med text, har ett tempo som fångar läsaren, men kunde nog putsats lite på.
Med kortare texter i mindre block och luft emellan, blir tidningen lättläst. Jag skulle dock inte ha något emot en lite högre stil-
grad.
Upp-
slaget
med Debatt (t h), som handlar om SVT:s ställningstagande, blev inte
oväntat långt. När journalister kastar sig in i debatt blir det
ofta många ord. Ett långt svar spädde på.
Fackligt avhandlas på en sida och på slutet kommer Folk som fått nya jobb, utmärkelser eller kammat hem något stipendium.
Journalister rör på sig och är flitiga på att ta hem stipendier. En del lediga jobb finns också. Sex annonser med lediga tjänster annonseras ut.
Avslutningen på näst sista sidan är den klassiska Grodor (t h) – fel i tidningarna som alltid brukar vara det roligaste. Missade bokstäver och syftningsfel, som den här:
”Även den tunga profilen Margit Silberstein fick sluta på SVT när hon fyllde 67 år mot sin vilja.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar