I
tv, kokböcker, tidningar.
Nu
har det kommit ännu en ny mattidning – Glutenfri
matlust.
När
är läsare och tittare mättade?
För
ögat ser matbilderna lika läckra och aptitretande ut som i andra
mattidningar. Det är ingredienserna som skiljer recepten åt.
Mycket
är sånt som inte finns i många kök: bovetemjöl, majsmjöl,
glutenfritt, kokosmjölk, laktosfri yoghurt, mandelmjölk,
mandelmjöl, kokosolja, puylinser…
De
amerikanska pannkakorna i Glutenfri såg mycket läckrare ut än de
jag själv gjorde i veckan med vanligt recept. Jag hade fått byta
allt i mitt recept mot mandelmjölk, mandelmjöl, rårismjöl,
durramjöl och kokosolja.
Läckrare
på bild var pannkakorna, kanske också godare. Jag får prova
nästa gång. Friskare blir jag i alla fall, enligt texten.
Pannkakorna ingår som en av flera rätter som kostrådgivaren Nilla
Gunnarsson delar med sig av (ovan). Hon gick för några år sen omkring
med en allmän sjukhuskänsla. Men ett sätt att äta gjorde henne
frisk. Nu ”lyser det om Nilla” står det i texten och det syns på
bilden.
Just
uttrycket ”Bli frisk” kan jag reagera mot. Jag blev inte sjuk av
mina amerikanska pannkakor med lönnsirap.
Sunda
och friska ser alla människor ut i Glutenfri. Kanske med undantag
för chefredaktören Malin Randeniye (0van). (På bilderna ser
hon ytterst allvarlig ut när hon presenterar sina goda rätter med
rotfrukter. På bilden i presentationen av tidningen viftar hon med
en brödkavel. Hotfullt…
Annars
är förstås Fredrik Paulún med. Den här gången lär han
ut knep att bli sockerfri.
Paulo
Roberto berättar om glutenfri pasta, Hanna Göransson
visar sina favoritbrödrecept, Helén Sahlstrand kommer med
recept och smak av Kambodja (nedan), Jamie Oliver frestar med supermat
för hela familjen. Alla ger de ut egna kokböcker som lottas ut till
läsarna. Det gör även Nilla Gunnarssons och Malin Randeniyes
böcker. Bara fem eller tre läsare har chansen att vinna.
Kopplingen
till att de ger ut kokböcker blir ett samarbete som kan tolkas som
reklam.
Det
gör inte recepten sämre. Det finns massor av andra som inte är
kopplade till en speciell person.
Mycket
är frestande: pyssligt påskgodis, pan pizza utan ugn, smaskiga
energibars, grön chokladmousse, hälsosamma brownies i blond
tappning, asiatiska rätter, våfflor, vegobifffar, wraps och olika
bröd.
Allt
snyggt presenterat i fina bilder och recepten verkar inte
komplicerade – om man nu har alla de olika ingredienserna hemma.
Lite
knepigt kan det vara att tolka färgsymbolerna i små punkter. Det
visar vad recepten innebär, allt från laktosfritt till äggfritt.
Förklaringarna till punkterna finns i början av tidningen. Bland
recepten är det lätt att det glöms bort och mest ses som en
färgglad rad.
Layouten
är lättsam med en blandning av olika rubrikstilar utan att det
blir rörigt. Rutor och varianter av illustrationer i olika färger
lyser upp.
På
flera uppslag är allt lagt på färgad bakgrund i rött, gult, blått
med små prickar eller rutor. Troligt tänkt som att allt är upplagt
på en köksbordduk. Bilderna försvinner dock inte i färgglädjen.
Glutenfri
matlust hittar nog sin målgrupp läsare och även andra som inte
är så inne i glutenfritt kan lockas av recepten.
Nästa
gång en ny mattidning kommer tycker jag den ska inrikta sig på
nischen ”Mat du kan äta utan att bli sjuk”
måndag 27 mars 2017
Glutenfritt - lika läckert som "vanlig" mat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar