Doften av hembakat skapar värme och trivsel. Fråga mäklare som gärna
använder nygräddade kanelbullar när de har visningar.
Tidningen Hembakat har ingen doft kring sig, men den ger en fin känsla i
handen och lyster för ögonen.
Formatet är lite större än A4 på både bredd och höjd. Det ger tyngd och
kvalité.
Omslagsbilden av en "ljuvlig tårta" kan vara ögongodis för
många, men skapar lite oro i min mage utan ett smakprov.
Det är tufft i medierna i segmentet mat. Alla tv-kanaler har matprogram,
flera tidningar står bredvid varandra i hyllorna och de fyra familjetidningarna
har mat och bakning på omslaget varje vecka. Specialtidningar dyker upp. BAKA är en
konkurrent.
Hembakat står sig bra. Enligt en färsk undersökning är Hembakat en av få
tidningar som lockar till sig flera nya läsare.
För cirka 15 år sedan hade jag själv en tanke på att det borde finnas en
tidning om bakning, gärna ihop med Hembakningsrådet. Min tanke stannade just
vid en tanke. Mycket visade sig vara rätt.
När jag bläddrar bland sidorna stärks intrycket av att det är hembakat.
Det mesta kan vara hämtat från plåten i den egna ugnen. Få saker är
överarbetade, bilderna känns inte preparerade eller tillgjorda som i en del
andra tidningar. Signalen är att det här är något läsaren klarar själv.
En lättnad är också att titta i recepten. Här ingår mest bara de
basingredienser som finns i det egna skafferiet. Det är inte som i
mattidningar, där massor av ingredienser är speciella, som sällan används och
som ofta får sökas i specialaffärer.
Vill jag ge mig på en överkurs så finns den ”ljuvliga tårtan” från
omslaget. Påsktårtan kräver också lite träning och mumsmums med hallon och
lakrits är sånt som lätt sjunker ihop.
Annars kittlar det att börja baka själv. Härliga knäckebröd på en stång,
läckra bullar, fint i form, våfflor, varianter av kladdkakor, paj eller cookies
med lakrits och flera olika typer av kakor. Godis med lime, marsipan och choklad
eller marmeladbitar med jordgubbssmak känns inte heller som överkurs.
Allt är rakt och enkelt presenterat. En stor bild på varje sida med
tillhörande recept. Lätt att ta till sig, inget kör ihop med att det kan bli lite
för mycket blandat. Allt på vitt papper utan onödiga färger än det bakade. Även
de recept som ligger på få färgplattor eller inlagda i bild, är fullt läsbara.
Vad jag kan reagera på är att det kunde varit lite mer variation mellan
recept och reportage. Jag hade gärna läst om en vanlig hemmabakare som berättade
om sina erfarenheter. Tre avbrytande artiklar finns: Kokboksförfattaren som
växte upp med en kavel i handen (bild ovan) är ändå inte särskilt ”vanlig”. Ett par driver
en ostbutik och en artikel är om trender i köksinredning (bild nedan), men här är allt
hämtat ut olika tillverkares kataloger.
Med nio nummer per år krävs det lite variation i innehåll och
presentation. Annars kan det bli lite mycket tårta på tårta. Men ännu känns
Hembakat som färsk och nybakad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar