måndag 18 december 2017

Sex som sticker ut - i form och texter

Trettio år på marknaden och prisbelönad flera gånger.
Belöningar som skulle glädja varenda pappers-
tidning.
Ottar har fått priserna.
Priserna kom för fyra och fem år sen, men redaktionen suger ännu i sig berömmet:
För ett starkt omslag, fräcka bilder och en väl avvägd typografi”.
För en fräck attack, coola lösningar, bra typografi och tempo och en konsekvent design – ett föredöme!”
Visst sticker Ottar ut i sin form. Formatet är lite större än A4, pappret är matt och känns kartongtjockt och layouten är annorlunda med egen profil.
På vissa uppslag bryter Ottar mot en del grundregler, bland annat att rubriker bör finnas i topp på sidor och texter under.
Ottar gör några ställen tvärtom. Rubriker i botten och texten börjar högst upp på sidan (ovan). Men det fungerar i det här magasinet.
Texterna går i reportagen i tre spalter på sidorna och för krönikor i två. Jag hade gärna sett en liten större grad på texterna. Det är ok i dagsljus, men i sämre ljus kan det kännas tungt i ögonen. Det gäller huvudtexterna, men också notiserna som går seriffer.
På några ställen är texten i ljusblå stil och på annan plats i vitt i röd platta. Båda blev onödigt svårlästa.
Detsamma kan sägas om uppslaget som går helt i svart med infälld text i vitt (ovan). Okonventionellt, men bara svårläst.
 
Sex är ett förhållande mellan två människor och få ställer upp på bild och berättar hur de har det.
Bilder på människor i Ottar är därför inte många. Mest är det små porträtt på skribenter och forskare.
Mest är det kvinnor som förekommer, både som skribenter och tecknare och personer som berättar om sig själva.
Men tre stora personartiklar med bilder finns med.

Teckningar dominerar som illustrationer, stora och färgstarka.
Händer och blommor tecknas. Människor i sängen, tantraterapi, och onani för kvinnor är andra förhållanden som illustreras. Det hade varit svårare och djärvare att visa med fotografier.

Ottar har även fått pris för sina ”viktiga och relevanta texter om sexualitet, rättigheter, kropp och politik med syfte att skapa engagemang och diskussion kring sexualpolitiska frågor”.
Starka, engagerade texter. Sexsjuk med tappad eller överdriven lust, tantrateknik, onani, sexhäxa eller olika diagnoser är ämnen. Runda ord förekommer utan omskrivningar.
I det här numret är psykisk ohälsa det stora temat som får 34 sidor av 60.

Två kvinnor, en aktivist och en skådespelare möts och berättar om varför hbtq-personer mår sämre (ovan). Båda har haft svackor, men mår bättre i dag, mycket beroende på att en del tabu kring psykisk ohälsa skringrats och att de vågar prata om ämnet.
En kille från Zimbabwe berättar om modet han hade när han lämnade hemlandet och svårigheterna kring att vara aktivist i hbtq-rörelse.
Nu mötte han nya svårigheter i Sverige där han inte kände så många likasinnade och att de inte heller här lever i ett paradis. Här hamnade han i samma minoritet, kulturkrockar, kyligt väder och en asylprocess. En kamp som ännu pågår och han vet bara var han befinner sig i dag.

En rubrik med ett runt ord lockar eller retar säkert läsare (ovan). Men det krävdes att läsa hela texten innan rubriken fick täckning. Först på sista raden står exakt samma fras som i rubriken.
Det kan ses som ett utmärkt sätt att locka till läsning av hela texten, inte bara skumma igenom för att hitta det som stod i rubriken, men också bara något iögonfallande som sticker ut.
Det var en krönika om hur kvinnan når maximal njutning vid sex.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar