måndag 11 april 2016

Färgstarka läckerbitar behöver ljus bakgrund

Färdigbakat efter första numret i ny form.
Magasinet BAKA kunde fått en bättre nystart.
Snopet för den entusiastiska redaktionen som var "sprickfärdig av förväntan på nylanseringen", som chefredaktören Åsa Swanberg skriver.
De var snurriga själva av allt nytt och väntade bara på läsarnas betyg.
Det är lite för sent nu när det inte blir flera nummer i nya formen.
Prylsida till höger men få annonser


Bristen på annonser är det som knäckt BAKA. Det är lätt att inse. Bara två annonser på 84 sidor är magert i ett magasin som känns påkostat.
Mediavänner i Helsingborg - en avknoppning från Aller Media - ger ut BAKA. Jag har hyllat flera av förlagets olika tidningar som fräscha och lättlästa.
Tyvärr har jag inte riktigt samma omdöme om BAKA.

De första sidorna med innehållsförteckningen och chefredaktörens krönika, blir bleka med ett svagt typsnitt.
Det vill inte heller riktigt ta sig när jag går vidare. Då blir det mest mörkt.


Främst reagerar jag på bilderna. Bakverk ska vara läckra för ögonen och skapa ett sug: det här vill jag äta - eller baka själv.
Flera av bilderna har den här signalen, men långt ifrån alla.
De flesta bilderna läggs tätt ihop utan något vitt emellan. Allt kör ihop sig. Dessutom läggs ofta motiven på mörk bakgrund och de har i flera fall skärpan på det främsta i motivet och bakgrunden lätt suddig. Recepten läggs in i vit text i den mörka bakgrunden.
Om bilder skilts åt med klar vit omgivning och med recepten i svart text på vitt, hade varit klart bättre.


Lättare med vitt.
Redaktionen tycker de tagit ett vågat språng när de lagt recepten ihop med reportagen istället för att samla dem längst bak i tidningen. Nu har jag inte sett förra numret, men allt måste varit lite bakvänt.
Jag tycker det är en självklarhet att recepten ligger direkt ihop med reportaget och bilden.


70 recept ger hemmabakaren mycket att välja på. Från sex olika landskapsbröd till många små läckerbitar.
Här finns flera olika kärlekskakor till Alla hjärtans dag, våffelbitar, färgglada bakelser, fräscha tilltugg med citronsmak, marshmallows och fantasi-
full fun baking.
En över-

kurs verkar det vara att göra en malörts-
cheesecake. Den såg ut att vara serverad på en trädstubbe (bild ovan t h).

Kaffe är inte bara en gudadryck som ger oss avkopplande fikastunder, vilket chefredaktören Åsa Swanberg skriver en krönika om.
Kaffe går också att blanda i rågbröd, biskvier, surdegsbröd, cappucchinomousse.
En bildlektion visar också i hur gott kaffe bryggs.


Mest är det recept, men några personartiklar finns också med.
Vinnaren i Hela Sverige bakar - Linus Larsson - visar några av sina läckerbitar.  

Joel Lindqvist, som vann Dessertmästarna 2014, frestar med bland annat björkglass och harsyresorbet.
Fransyskan Sophie Maillard har öppnat ett bageri i Stockholm där hon bland annat säljer caneléer, ett bakverk från Bordeuxregionen.

Borde haft ljus bakgrund.
Synd att det, i min syn, är så mycket bilder med mörk bakgrund som gör det tungt. Det syns kanske mest i uppslaget om goda, nyttiga och färgstarka drinkar.
För annars ger BAKA intryck av kvalité: enkelt och rak grunddrag i layouten, tjockt, blekt papper som inte blänker, limmad rygg och lite större format ger tyngd i handen.
"Säg hej till Nya BAKA 2016" står det på omslaget.
Nu får vi säga tack och hej. Fler nummer blir det inte. Magasinet har köpts upp av ett annat förlag och kommer ny form igen, om det kommer alls.
Färgstarkt när det lyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar