måndag 26 mars 2012

En bibel för krognördarna

Mat överallt - i tv och tidningar.
Nu kommer en mattidning till - White Magazine.
Med ”allt om det blomstrande kroglivet”.
Den vänder sig mest till proffs och passionerade amatörer, enligt program-
förklaringen.

Det är nog där läsekretsen finns också.
För ”vanliga” matintresserade är magasinet knappast intressant.
90 000 jobbar i krogbranschen och de vill veta mera och utvecklas.
Och visst får de veta mera, riktigt akademiskt och nördigt.

Fisk som inte ska var färsk utan blir bättre av att vila några dagar.
Saftiga köttbitar, beredning och tillagning, fibrer, fett och styckning.
Men mest är det tips och guider över svenska toppkrogar.
Mellan alla initierade uppgifter är det gott om de välkända formuleringarna.

”…passion för gastronomin…smarrigt mustigt…smakrika unika råvaror…närproducerat…servicen på topp…lyhördhet för råvarornas ursprung…personalen är passionerad och rekommenderar…”

Krogskribenter älskar förstås krogen och här finns skribenten som alltid går på kvarterskrogen för att äta en saftig köttbit varje gång en längre artikel är på väg att bli klar.
Och lång blev artikeln också.
Precis som alla texterna.
Mest handlar det om temat att ”Nu vill vi ha kul på krogen” (bild ovan och nedan) och här är det lättsamt med korta notiser på 80 krogar: Bästa mingel och span, sköna nykomlingar, med hjärtat på rätt plats, stjärnskott, smaker från Asien, morgon-middag-kväll.
Viktigt för den som söker rätt ställe och inte bara ramlar in på första bästa.De 35 bästa svenskar krogarna med internationell mästarklass blev en tung genomgång.
De långa texterna reagerar jag på. Breda spalter, tätt, tätt, långa stycken utan att det börjar på ny rad. Inga halvfeta ingångar eller mellanrubriker.
Ingenting som lättar upp i läsningen.
White Magazine blir en bibel för nördarna som vill anstränga sina ögon för att få kunskaper.

Sist kommer ”Sveriges bästa barer” där bartendrarna blandar till sina bästa drinkar.
Jag känner att det behövs en efter ha plöjt igen de långa och tunga texterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar